чт. апр. 18th, 2024

Йодна решетка: Невероятните целебни свойства на простите линии

Има поне двадесет различни заболявания, при които може да се облекчи състоянието, като се използва йодна решетка. Малко флаконче с йод обикновено се намира във всяка домашна аптечка – никой в ​​ежедневието не е застрахован от рани и порязвания, които изискват бърза антисептична обработка.

Още през 19 век лекарите установяват, че когато влиза в контакт с кожата, йодният разтвор е в състояние да действа като мощно противовъзпалително средство.

Как да си направим йодна решетка? На кожата се прилага йодна решетка с помощта на памучните козметични пръчици – същите, които обикновено се използват за почистване на ушите. Такава пръчка трябва да се потопи в 5% йоден разтвор и да се начертае върху тялото решетка от вертикални и хоризонтални ивици.

Размерът на „клетките“ на идеалната йодна мрежа обикновено е около 1 квадратен сантиметър. Прониквайки през кожата в мускулната тъкан и кръвоносните съдове, йодът има пагубен ефект върху патогените. Тайната на решетката се крие във факта, че благодарение на „клетките“ с определен размер, групи бактерии се оказват разделени  една от друга и бързо умират. Йодът перфектно се справя   точно се онези бактерии, които проникват в тялото през кожните пори.

Йодна мрежа при недостиг на йод в организма

Според статистиката почти една трета от населението на света страда от липса на йод в организма, което причинява патологии на щитовидната жлеза, а за бременни жени може да доведе до раждането на деца с физически и психически увреждания.

За да определите дали в организма ви има достатъчно йод от храната, не е необходимо да си правите изследване – просто си направете йодна решетка. Най-добре е да се постави от вътрешната страна на бедрото. Ако след три часа не е останала и най-малка следа от нея, спешно трябва да идете при лекаря си и да го помолите да ви предпише най-ефективните лекарства за лечение на йоден дефицит.

Ако йодът изчезне от кожата за 6-8 часа, това означава, че има малки проблеми с приема на йод, но те могат да бъдат решени, като включите в ежедневната си диета морска риба, морски дарове, морски водорасли и други храни, богати на този елемент. При напълно здрави хора, на които не им липсва йод, следите от решетката изчезват чак след един ден.

Как да си направим йодна решетка при кашлица? Каквито и да са причините за сухата кашлица, йодната мрежа ще помогне да се елиминира възпалителният процес в самото начало. Прониквайки в кожата и кръвоносните съдове, йодът помага за увеличаване на кръвообращението, но се препоръчва да се прави такава мрежа, само когато телесната температура не надвишава 38 градуса. И така, как да се излекува суха кашлица с помощта на домашна йодна терапия?

Мрежата се прилага или върху гърлото (при ангина) или върху гърдите (при бронхити). При някои хора кожата по тези части на тялото е особено чувствителна. Следователно за начало можете да поставите само един малък щрих. Ако в рамките на 10-15 минути няма парене, сърбеж, дискомфорт, тогава можете да започнете да рисувате пълна мрежа. При кашлица мрежата върху гърлото се нанася два пъти на ден – сутрин и вечер.

С какво е полезна йодната мрежа при настинка и хрема? За тези, които търсят начини за бързо излекуване на хрема, йодната решетка ще бъде много удобно решение. В този случай се прилага с много тънки и акуратни линии върху основата на носа и върху ноздрите. Препоръчително е да действате предпазливо, тъй като по лицето, както и по шията има голям риск от изгаряне от йод: кожата се зачервява.

При настинка има смисъл да нарисувате мрежата върху ходилата на краката и мускулите на прасеца.

Йодна мрежа при травми, довели до посиняване на кожата

Ако не знаете как да премахнете синина, тогава тази универсална йодна решетка ще ви помогне отново. Само че не трябва да се използва в първите часове след натъртване: препоръчително е да я направите ден след това. Защото дори лека травма обикновено се придружава от оток на тъканите и дразнещият ефект на йода в никакъв случай няма да допринесе за преминаването и. Компетентният подход е първо да действате върху натъртеното място със студ – парче лед, увито в плат. И чак на следващия ден да се започне лечение с йод.

Йодна мрежа по време на бременност

На жените, които се готвят да станат майки, се препоръчва да използват йодни мрежи, за да запълнят дефицита от йод в организма.

Което освен това ще помогне за справяне с признаците на обикновената настинка – всъщност бременните жени трябва да бъдат особено бдителни при избора на готови фармакологични препарати, а йодът се счита за екологично безопасно и чисто лекарство.

Важно е само да не прекалявате със самолечението и винаги да се консултирате с вашия лекар.

източник: cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Вълшебната точка  Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Вълшебната точка Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Има една мъдра източна поговорка, която гласи: „Направете сто крачки след хранене – и ще живеете сто години“. В древен Китай са правили аналогия между краката и корените на дърветата.…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post