вт. мар. 19th, 2024

Ако следваме тези 10 правила при възпитанието на децата, бъдещето ни е в добри ръце!

Децата са цветята на живота“. Те го изпълват със смисъл, даряват щастие и усмивки.

Но децата също така са и много отговорна и важна работа. Тя е много по-важна от нашите кариерни стремежи за високи позиции на работата. Всъщност всеки от нас може да бъде заменен на работното място в офиса или в завода, и нищо лошо няма да се случи.

Но замяната ви у дома е невъзможна. Мама и татко са тези, които сформират бъдещата личност. От тях зависи колко щастливо ще расте детето им и дали ще може да направи и други хора щастливи.

В съвременния свят отглеждането на деца е още по-трудно. Дори и в най-спокойните и най-щастливите моменти – това пак е много трудна задача и постоянен стрес. Но искрено вярвам, че разбирате какви късметлии сте. В края на краищата  вие получихте тази работа! Най-важната работа на Земята!

Изпълняването и е голяма чест и голяма радост. В крайна сметка вие получавате възможността да промените нашия свят, възпитавайки онези, които утре ще го направят още по-добър. Какъвто и да сте: баща, майка, баба, дядо или просто приятел на семейството, вие получавате ключовете към това тайнство – създаването на един малък човек.

Изобщо не твърдя, че има готови рецепти за всички случаи и отговори на всички въпроси. Всеки път ще се налага да правите свой собствен избор, да вземате решения, ще се съмнявате, ще правите грешки, ще поправяте грешки, ще се радвате на първите си успехи … Това се нарича възпитание. А в него, както знаете, няма аксиоми.

Защото всички сме различни, съответно и всички деца са различни. Но има главни принципи, които всички възрастни трябва да спазват. В противен случай те никога няма да успеят да отгледат щастливи и добри хора. И не е тайна, че само такива хора могат да даряват добро и щастие на нашия свят.

В никакъв случай не твърдя, че всички възрастни до един трябва стриктно да следват този списък от 10 правила. Сигурен съм обаче, че вие ​​сами ще намерите много от точките за много полезни и често просто вълшебни. Опитвайте да спазвате всяко от правилата поне за определен период от време: ще бъдете приятно изненадани!

1. Винаги се извинявайте на децата, ако сте виновни.
2. Никога не си мислете, че сте по-умен от детето само по простата причина, че сте по-възрастни.
3. Не забравяйте да благодарите на децата всеки път, когато те направят нещо добро за вас или други хора.
4. Винаги признавайте грешките си и го правете открито и искрено.
5. Слушайте децата си много внимателно, без значение колко сте уморени след работния ден. Никога не ги пренебрегвайте и не ги отблъсквайте.
6. Убедете се, че сте поставили разумни граници за приемливо поведение.
7. Бъдете пример за вашето дете – във всичко.
8. Учете ги на търпение, доброта и любов.
9. Обяснете на децата, че всички действия и постъпки имат последствия, добри или лоши.
10. Наслаждавайте се на възпитанието и грижите за децата. Всеки ден и всяка минута. Не забравяйте: детството протича много бързо, а нашата задача е да пуснем „пиленцата“ в свободен и самостоятелен полет. Те са само гости в нашия живот. Най-важните. Най-обичаните и най-скъпите. И само от нас зависи как ще излетят от родното гнездо.

Този списък е само напомняне за отговорната и важна работа, която всички ние изпълняваме, възпитавайки деца. А ако правите нещо различно, това изобщо не означава, че сте лош родител. Надявам се  да извлечете много полезни неща от този списък. И като направите това, го споделете с други родители. Тогава бъдещето ни ще бъде в добри ръце!

Автор: Kash Khan

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Случайности няма: Децата винаги са карма на своите родителиСлучайности няма: Децата винаги са карма на своите родители

Всеки човек идва на този свят със своя специална, уникална мисия. Тръгвайки по своя път, той не само ще изпълни собствената си мисия, своя уникален план, но и ще помогне…Цялата статия

Д-р Николас Кардарас: Децата и смартфоните. Всичко е много по-зле, отколкото изглежда!Д-р Николас Кардарас: Децата и смартфоните. Всичко е много по-зле, отколкото изглежда!

Става дума за  „цифровия хероин“: как екраните превръщат децата в психопати- наркомани Д-р Николас Кардарас – изпълнителен директор на The Dunes East Hampton, един от най-големите в САЩ рехабилитационни центрове…Цялата статия

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post