пт. апр. 26th, 2024

Който се усмихва, винаги е по-силен от този, който се гневи!

„Да се гневите е като да вземете горящ въглен, за да го хвърлите по друг човек. Единственият, който ще се изгори, сте вие​​”, Буда.

Казват, че човек живее с това, върху което е фокусирано вниманието му. Ето защо, когато ситуацията излезе извън контрол и   не знаете „откъде да започнете“, само търпение  и известна доза оптимизъм, ще ви помогнат да се справите с проблема без фатални последици.

Ако изберете негативност, това може да доведе до излишен емоционален дисбаланс и да предизвика още повече стрес, безпокойство и гняв.

„В моменти на големи катаклизми или затруднения, винаги е по-добре да продължите да работите, насочвайки гнева и енергията си към нещо позитивно“, Лий Якока.

Спокойната усмивка ще ви помогне да постигнете много повече.

В повечето случаи конфликтите избухват между близки. В такива ситуации има два варианта за развитие на събитията: губим контрол или се опитваме максимално да рационализираме случващото.

Изборът в полза на едната или другата опция зависи от способността  да контролирате собствената си импулсивност и да бъдете пределно внимателни. Ще бъде много по-правилно да се използва откритостта на разума, която ще „успокои вълните“.

„С усмивка е по-лесно да постигнете това, което искате, отколкото с меч“, – Уилям Шекспир.

Същността не е в това, че в спора някой е спечелил, а някой е загубил. Урокът, извлечен за вас по отношение на това кой е действал по-балансирано, би бил по-полезен.

Спокоен диалог, своевременна усмивка и спокойно поведение в отговор на агресия, със сигурност ще бъдат полезни и в други ситуации в бъдеще. Ето защо се казва: „Ако искате да постигнете нещо, усмихнете се.“

Гневът е пътят към нищото

Гневът води до безизходни ситуации. Той ни пречи да чуваме и да бъдем чути, не позволява да се разбират другите и да бъдем разбрани от тях. Когато се ядосваме, вече не виждаме нищо, освен собственото си его.

Никоя от страните в конфликта не смята, че може да греши, че налага своите идеи и не ги обяснява или че приема за даденост обяснения, които може да нямат нищо общо с реалността.

Гневът замъглява разума на разгневения човек, принуждавайки го да повярва, че е невъзможно да греши. И може дори да не осъзнава, че спечелването на тази битка няма да му донесе нищо, защото не знае какво мисли противникът му или че в крайна сметка ще повярва в лъжа.

Спокойно решение на сложна ситуация

От друга страна, този, който се усмихва на фона на трудностите, е по-устойчив от този, който е ядосан. Такъв човек разбира, че обмислянето и анализът са най-лошите врагове на арогантността и грубостта, често породени от гняв.

Освен това той получава ценен опит в намирането на решения на проблемите, като открива за себе си търпимостта. Много е важно да можем да слушаме и да уважаваме мнението на някой друг, което е различно от нашето, както и да помним, че всички правим грешки (както в речта, така и в действията си).

Звучи малко предвзето, но способността да се контролирате в трудни моменти помага да се справите със своите изблици на ярост. Не става въпрос за гледане на проблемите през пръсти, а да се научите как да управлявате тези импулси възможно най-ефективно.

cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post