чт. мар. 28th, 2024

„Колкото по-малко се доверявате на хората, толкова по-елегантно ще ви мамят!“

„Ако непрекъснато забелязвате, че по пътя, по който вървите, ви става все по-тежко, значи това не е вашият път!“

1. Сложният за общуване човек  е устроен примитивно, а простият – сложно. Към примитивния човек трябва да се адаптирате, а сложният ще се адаптира към вас.

2. Ако някой човек ви упрекне в неблагодарност, разберете колко струва неговата услуга, разплатете се и повече не се занимавайте с него.

3. След като ме ругаят, това означава, че аз съм значима фигура, така че мога да правя това, което все още не съм правил. Разберете за какво ви ругаят и ще узнаете какви надежди ви възлагат хората.

4. Ако човек обича когото  и да било, но е безразличен към останалите хора, това не е любов, а симбиотична зависимост или преувеличен егоизъм.

5. За да разберете как хората се отнасят към вас, разкажете им за вашите планове и мечти. Всеки, който изпитва скрита омраза към вас, ще ги критикува. Този, който ви желае най-доброто, ще ви каже как да направите това.

6. Има една единствена уважителна причина за скъсване на отношения  и уволнение от работа – невъзможност за личностно израстване в текущите условия.

7. Духовно бедният човек не понася самотата и общува с другите, за да взема. На Духовно зрелият човек му е добре и  в самотата му, той общува, за да дава.

8. Искате да бъдете обичани? Позволете си да заработвате, не си пъхайте носа в делата на другите хора, помагайте, само ако ви помолят за това.

9. Ако човек ме обиди, в този момент той прави характеристика на себе си. Например някой ми казва: „Глупаво, тъпо копеле!“ Отговарям: „Радвам се, че се запознах с вас, а аз се казвам (…)

10. Най-добрият начин да си отмъстите на врага, е да не му отмъщавате и по този начин да го държите в   напрежение дълго време. Той ще чака вашето отмъщение. Това е като на война: затишието преди артилерийска канонада предизвиква най-голямата тревога у врага.

11. Никой никого не зарязва, просто някой продължава напред. Всеки, който е изостанал, счита, че е бил изоставен.

12. Ако човек ви е напуснал и ви е станало много гадно, това означава, че не го обичате, а само го консумирате – като храна или вода.

13. Ако сърцето ви бие бързо, дланите ви се потят при вида на конкретен човек и сте готови за най-безумните действия заради него, тогава това най-вероятно е невротично разстройство, истерия, наречена „Искам  го!“ … Не бъркайте любовта със страстта. Страстта е огън, който бързо изгаря силата на организма. У човека сработва инстинктът за самосъхранение – той се успокоява, за да оцелее. Любовта е активна заинтересованост към живота и развитие на обекта на любовта. Освен това, за да обичате някого, първо трябва да обичате себе си. Защото ако не обичате себе си, значи сте недостоен, второ качество, което няма как да допадне на любимия човек.

14. По правило невротиците обвиняват всички около себе си за своите неприятности. А трябва да обвиняват себе си, защото когато сте се карали с някого, вие сте провокирали поведението на този, който ви е обидил, но вие не сте забелязали това.

15. Да намерите човека, който можете да обичате и да ви обича, не е толкова трудно. Той винаги ще ви дава свобода, няма да ви принуждава към нищо (въпреки че може да ви казва неприятни неща), няма да ви убеждава да направите нещо за него и да ви укорява, че приемате тази любов. Освен това той ще ви бъде много благодарен, че сте приели тази любов. И като се доближавате все повече до такъв човек, отношението му към вас ще бъде все по-добро и по-добро.

16. Когато общувате с човек, преценете дали той е добър или лош. Ако решите, че човекът е лош, тогава спрете да се срещате с него. Ако решите, че е добър, тогава не придиряйте за дреболии.

17. Няма нищо случайно. Ако човек ви е направил гадост, а вие сте изтърпели това, тогава той ще продължи да ви прави гадости и след това, и по-късно. Никога не прощавайте, а ако сте простили, тогава знайте, че сте дали причина да ви обиждат и след това.

18. Любовта винаги се придружава от страх пред любимия. Но това не е страх от наказание, а страх от несъответствие с обекта на любовта. Кара ви да се подобрявате.

19. Приятелството е доста рядко явление. А и не са ви нужни много приятели. Известно е, че този, който има много приятели, няма приятел. Някой от великите е казал: „Щастлив съм, че станах свой приятел“. Затова направете инвентаризация на приятелите си и разберете колко приятели имате. Това е много важно, защото когато възникнат проблеми, първо трябва да знаете кого да потърсите.

20. Към подкрепата на близките си трябва да се отнасяте като към тънък конец, който може да се скъса по всяко време. И докато сте зависими, трябва да организирате живота си по такъв начин, че бързо да излезете от тази зависимост. Много добре живеят онези семейства, където съпрузите са независими един от друг. Тогава е ясно, че ги държи заедно само любов.

* Текстът е на известния психотерапевт, автор на „психологическото айкидо“ Михаил Литвак, който е убеден, че трябва да живеете и да изграждате отношенията си на принципа на най-малкото съпротивление.

източник transurfing-real

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post