вт. апр. 16th, 2024

Болестта, която поразява всеки втори човек на Земята, но за нея не е прието да се говори

Има заболявания, за които не е прието да се говори открито. Според СЗО проблемът в  различни форми се среща при 60–70% от хората, но само 25–30% от пациентите се обръщат към лекар.

Най-често срещаната и „неудобна“ болест са хемороидите или възпалението на кръвоносните съдове в ректума.

Хемороидите могат спокойно да се нарекат „професионална“ болест на градските жители. Повечето пациенти са хора на средна възраст със заседнал начин на живот. Често опасността от тази патология се подценява, а  самолечението се съпътства от неистинна информация.

Основни причини за появата на хемороиди

Ако кръвообращението в малкия таз е нарушено, настъпва застой на течности. Съдовете се разширяват, стените се разтягат под притока на кръв, образувайки издатини или хемороиди. Те могат да се образуват извън или вътре в ануса, което влияе на симптомите.

Лекарите идентифицират няколко основни причини за хемороиди:

Наследствени съдови заболявания, при които вените имат тънки и слаби стени.

Хиподинамия. По време на седяща работа се наблюдава застой на кръвта в малкия таз, червата стават по-вяли, а кръвоснабдяването на тазовите органи се влошава.

Бременност. Докато ембрионът расте, матката се измества и притиска червата, което нарушава притока на кръв във вените в долната част на дебелото черво. Често проблемът възниква по време на раждане при силни напъни.

Физически претоварвания. Хемороидите често се появяват при хора, които са подложени  на големи натоварвания или се занимават със силови спортове, което повишава значително налягането в таза.

Запек. При хронично нарушение отпадъчните продукти притискат съдовете, пречат на циркулацията на кръвта и лимфата. Вените се подуват, образувайки болезнени възли.

Сред отключващите фактори е нездравословната диета с много пържени и мазни храни, подправки и люти сосове. Заболяването често се развива при злоупотреба с алкохол.

Признаци и симптоми на хемороиди

В началния етап заболяването често се развива без болка. За появата на хемороиди може да е показател дискомфортът по време на дефекация, усещане за чуждо тяло или непълно изпразване на червата. Ако ситуацията се влоши, се появяват характерни признаци, които не могат да бъдат игнорирани:

около ануса се появяват уплътнения с форма на възли;
болка по време на дефекация;
капки кръв върху изпражненията;
лек дразнещ сърбеж;
изтръпване по време на физическо натоварване.

С развитието на хемороидите кървенето става по-интензивно, болката и дискомфортът не отшумяват след като посещение на тоалетната. Нежеланието да се посети проктолог завършва с обостряне, увеличаване на възлите, а може да се наложи и спешна операция.

Възможни последствия и усложнения на хемороидите

Хемороидите се развиват в продължение на няколко години, а симптомите се увеличават постепенно. Ако не се започне комплексно лечение, възлите започват да болят, да изпадат по време на натоварване, при кихане, при ходене. При прищипване се появява кървене, рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.

Сред възможните последствия от хемороидите са:

болезнени пропуквание в стените на червата;
инфекция на рани и гноясване;
криптит; *
парапроктит. **

Често усложнение е хроничният запек. Поради силна болка по време на движение на червата възниква психологическа бариера, човек просто се страхува да отиде до тоалетната.

Неудобни въпроси за хемороидите

Много пациенти упорито се самолекуват, което значително изостря заболяването. Нека се опитаме да разсеем най-разпространените митове.

Хемороидите лесно се лекуват с народни методи.

Народни рецепти като тиквен сок, вани с дрян или сода помагат за намаляване на симптомите и могат да бъдат ефективни в ранните етапи. Но те не елиминират първопричината за заболяването, често просто карат пациента да губи време. Всъщност е необходимо комплексно изследване, изпълнение на препоръките на лекаря, комбинация от физиотерапевтични упражнения и специална диета, спиране на алкохола.

Хемороидите не са опасни

Последните наблюдения показват, че симптомите на рак на дебелото черво могат да се маскират като хемороиди. Ето защо при първите симптоми се консултирайте с лекар. Съвременните методи за диагностика са безболезнени, а индивидуалният подход към пациента помага да се избегнат неудобни моменти.

Проктолозите обясняват, че няма пряка връзка между онкологията и хемороидите. Но в напреднал стадий започва анапластичен (злокачествен) процес с некроза на епитела около възела. При наличието на херпесен вирус в кръвта, това може да провокира злокачествена дегенерация на клетките.

При хемороиди не може да се избегне операция

При навременно посещение на лекар и следвайки препоръките му, много пациенти успяват да спрат заболяването. Но важно условие е пълното отхвърляне на лошите навици, физическа активност, преход към правилно хранене. Включете повече храни с фибри в диетата си, за да предотвратите образуването на запек и образуване на възли.

Операцията за премахване на възлите е много болезнена.

Лекарите предлагат безопасни, съвременни методи за отстраняване на хемороидални възли: замразяване с течен азот, пристягане на хемороидите с примка или изрязване с лазер. Процедурата се извършва с местна упойка, без да причинява болка. След няколко часа пациентът се прибира вкъщи.

Въпреки деликатността на ситуацията, лекарите препоръчват да забравите за срама и да потърсите помощ при първите признаци на хемороиди. Ако спазвате диета и елиминирате физическото бездействие, можете да забравите за проблема и да се върнете към активен начин на живот без ограничения.

 

econet

 

Бел. прев. В ранни стадии на появата на хемороиди може да помогне приемът на витамините А и Е. По една капсула и от двата витамина сутрин и вечер, в продължение на поне една седмица. Изпитано лично и помогнало на много приятели. Но всичко е само на собствена отговорност!

*** Статията е предназначена само за познавателни и образователни цели и не е заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които може да имате относно здравословното си състояние.

* Криптит представлява остро или хронично възпаление на морганиевите крипти или анални синуси/анатомични вдлъбнатини/ в аналната част на правото черво. Аналните синуси с горната си част се свързват с ректума, а в долната са покрити с полулунарни клапани.
Върху долната повърхност на криптите са разположени и отворите на каналите на аналните жлези. Поради недоброто дрениране на криптата, е възможно запушване на отвора на аналната жлеза .

** Хроничният парапроктит представлява гнойно-възпалителен процес на перианалната мастно-съединителна тъкан, който протича с фистулизиране. Перианалните фистули се характеризират с патологично свързване между аналния канал или правото черво с външната кожа или с вътрешните органи. Хроничният парапроктит е по-често срещан при мъжете.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Чудодейната паста на Амосов регенерира сърцето, кръвоносните съдове и имунитета!

Чудодейната паста на Амосов регенерира сърцето, кръвоносните съдове и имунитета!

Тази вълшебна смес е получила името си от фамилията на своя автор – известния учен- хирург академик Амосов. Пастата му е истинско хранилище на естествени витамини, антиоксиданти и микроелементи, необходими…

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post