чт. апр. 25th, 2024

Как да разпознаете човека, който ще ви предаде при първа възможност?

Има признак, по който можете да определите човека, който ще ви предаде без да му мигне окото, в особено труден за вас момент. Той, може би, не е лош човек. Дори почти е добър. Не е зъл и  не е подъл, като цяло. Но той може да извърши подла постъпка и дори предателство.

Защото той знае как да се оправдае и умело да прехвърля отговорността върху други хора или обстоятелства. Това е главният признак. Такъв човек се е оправдал предварително. За всичко. Той знае как да направи това перфектно.

Човек, на когото не можете да разчитате в трудни моменти

Той меко и спокойно ще ви каже, ако нещо се случи: „ Помисли сам, попаднах в  такива обстоятелства, че не можех да застана на твоя страна. Не можах да дойда, ти си умен човек, ще разбереш това. Бях принуден да те предам, но това изобщо не е предателство. Тогава ми пречеха и не успях да ти помогна заради такива и такива неща “. А след това ще започне да обвинява другите. После ще започне да ви обвинява и вас: Защо не искаш да погледнеш на нещата от моята гледна точка и си такъв максималист? След това той ще омаловажи ситуацията и ще каже: „И какво всъщност се случи? Не се случи нищо особено. “ Но основното е: самооправданието и прехвърлянето на отговорността. Това е главният признак, че пред вас стои предател.

Дори да наистина да става дума за дреболия: не дошъл, не направил, не дал това, което е трябвало да даде … Само по себе си това е нищожен акт, но оправданията тревожат.

„Аз забравих, съжалявам“, „уплаших се и замълчах“, „бях объркан и не посмях“, „загубих пари, съжалявам!“ – това няма да чуете. Но лавината от извинения ще започне веднага. А оправданията ще преминат в обвинения; ще се окажете виновни вие. Или други хора. А „вашият“ човек никога няма да признае вината си.

Има легенда за това как пророкът започна да събира жителите на града за военен поход срещу враговете; било необходимо да се защити града от враждебни набези. Всички мъже се събрали и тръгнали да се бият, с изключение на осемдесет човека. Те се уплашили за парите си, за магазините и богатите си къщи. И за своя живот. Те се скрили сред жени, старци и деца.

А после войниците се прибрали у дома с победа. А тези осемдесет човека започнали да се оправдават – защо не тръгнали да защитават града? Повечето си намерили извинения, хиляди оправдания: внезапно заболяване, слабост в краката, жената раждала, детето се разболяло, избухнал пожар….

Много красноречиво. И само трима откровено признали, че са страхливци. Срамуват се, но молят да ги накажат справедливо. Те нямали друго извинение.

И на тези трима граждани било простено. Два месеца всички ги избягвали и не общували с тях. Но тези тримата проявили разкаяние и помагали на всички, изкупвали вината си, както могли. И тогава лошото било забравено. А пророкът казал: този, който честно признава вината си и не търси оправдания, е достоен човек. Той е в състояние да поправи грешката си. И следващия път ще постъпи правилно. И така се случило, между другото.

А лицемерите са непоправими. Отново ще ви предадат, защото са намерили извинения предварително. Те се оправдават предварително и след това вършат гадното си дело.

Отначало човек се оправдава, а след това ви предава. „Бях притиснат от обстоятелства, бях се напил, нужни са ми впечатления, измяната – това е нормално, всеки го прави, в крайна сметка аз съм жив човек!“ Така се оправдава и след това – предава.

Отначало той се оправдава: „Имам нужда от пари, дори и да не ги върна, няма нищо страшно, той (който ми ги даде) има много пари. И наистина ми трябват, така че ще ги взема и няма да ги върна. Или ще ги върна, когато забогатея! ” После взел и не върнал.

Отначало той се оправдава: „Какво толкова? Трябва ми тази позиция. Шефът и без това не понася колегата и е готов да го уволни. Ако поукрася малко ситуацията и преинача думите на колегата към шефа, просто ще ускоря процеса. Колегата сам си е виновен, и без това дрънка наляво и надясно! ”… Такъв човек ще се оправдае и после ще направи донос.

Извиненията и обвиненията са признак за това, че някой ще ви натопи и ще ви предаде в труден момент. Такъв човек не трябва да се бори със съвестта си, той отдавна се е договорил с нея. Постигнали са пълно разбирателство. А ако човекът не се оправдава, признава вината си и се опитва да поправи това, което е направил, това е нищо. Това е нормално поведение. А грешката може да бъде простена, ако е поправима …

econet

Автор Анна Кирянова

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post