пт. апр. 19th, 2024

Коронавирус. Как да се предпазим от него с етерични масла?

Всяка инфекция е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. И вирусите не са изключение.

Могат ли етеричните масла да намалят риска от инфекция, да създадат защитна бариера и да укрепят имунитета ни? Има ли научни изследвания, потвърждаващи ефективността на етеричните масла? Кои етерични масла и как могат да се използват в борбата с вирусите?

Всеки професионален курс по ароматерапия започва с история, случила се по време на чумата през 17 век в Европа. Група хора сваляли ценности от труповете, убити от чумата и ограбвали изоставени къщи.

Когато най-накрая били арестувани, властите им обещали смекчаване на наказанието, ако разкрият тайната за това как са успели да не се заразят. Оказало се, че преди „задачата“ те се натривали със специална настойка, която се състои от билки с антисептични и антивирусни ефекти.

Профилактика на коронавируса

Как това е свързано с COVID-19?   COVID-19 е респираторна инфекция, причинена от вируса SARS-COV-2. Този вирус принадлежи към семейството на коронавирусите, което включва 40 вида РНК вируси. Грипът принадлежи към РНК вирусите. Тоест, коронавирусът е един от вирусите, срещу които е необходимо антивирусно лекарство и който особено засяга хората с отслабен имунитет.

През 1928 г. френският химик Рене Гатефос доказва, че някои етерични масла, които включват феноли, терпени, оксиди и алдехиди, имат антисептични, антивирусни и антибактериални свойства, които превъзхождат химическите препарати.

По-нови изследвания доказват, че активните вещества на такива етерични масла като риган, мащерка, лаврово и чаено дърво могат да влияят на семейството на коронавирусите.  Линк към ИЗСЛЕДВАНЕТО>>

Тези изследвания не претендират, че етеричното масло може да лекува коронавирус. Но благодарение на неговото използване ние:

1. Създаваме мощна бариера за проникването на вируса, създаваме защитен екран и унищожаваме вируса на входа.

2. Засилваме имунитета. Защото именно отслабеният имунитет увеличава риска от коронавирусна инфекция.

В тази статия ще разглеждаме четири етерични масла и как да ги използваме.

1. Масло от риган

Маслото от риган е антисептик №1 в ароматерапията. Това е природно антивирусно, антимикробно и противогъбично лекарство. То съдържа карвакрол – мощен природен антисептик, който се бори срещу определени видове бактерии и вируси, които са устойчиви на химически препарати.

Как да се използва?

Вътрешно приложение

Разредете 1 капка от маслото в лъжица мед или зехтин и приемете вътрешно. Приемайте не повече от три пъти на ден и не повече от пет дни. Препоръчва се да се приема при първите признаци на инфекция или за профилактика, ако има риск от инфекция (обществени събития, летище, обществени места).

Външно приложение

Смесете 2-3 капки масло с обикновения си крем или в растително масло и нанесете върху открити части на тялото, преди да излезете на многолюдно място. Можете да приготвите сместа предварително и да я използвате на обществени места след измиване на ръцете си.

Предпазни мерки!

Маслото от риган не може да се прилага в чист вид върху кожата, а също така да се използва при деца под 15 години.
Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

2. Масло от мащерка

Маслото от мащерка (Thymus vulgaris) се счита за антисептик №2 в ароматерапията. Мощен стимулатор на имунитета при инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Има антивирусни и антимикробни ефекти.

Как да се приема?

Правилата за прием са идентични с приема на масло от риган.

Предпазни мерки!

Не се препоръчва за деца под 5 години.
На деца от 5 до 15 години се препоръчват само за външна употреба.
Не се препоръчва за употреба през първите три месеца от бременността.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антисептично, имуностимулиращо, антипаразитно и противогъбично действие. Може да се използва и при грип, синузит, тонзилит, отит, бронхит, фарингит и пикочно-полови инфекции.

Как да се използва?

Вътрешно приложение

Разредете 1 капка олио в лъжица мед или зехтин. Приемайте не повече от три пъти на ден и не повече от пет до седем дни.

Външно приложение ⠀

3-4 капки масло се смесват в чаена лъжичка растително масло и се нанася с масажни движения върху областта на гърдите. ⠀

Предпазни мерки!

Не се препоръчва за деца под 10 години!
Не се препоръчва за употреба през първите три месеца от бременността.

4. Лаврово масло

Лавровото масло също е много силно антисептично и антивирусно средство. Може да се използва от 7 години. Лавровото масло не се използва вътрешно, но може да се използва в чист вид.

Това е много практично, няма нужда да се смесва с нищо, достатъчно е да имате с вас флаконче в периода на епидемии. Например, ако не е възможно да измиете ръцете си, тогава можете да поставите 2-3 капки върху ръцете си и да ги разтриете – в този случай маслото действа като дезинфектант. Или през периода на епидемията нанесете 1-2 капки под носа  преди да излезете. Лавровото масло може да се замени с равенсара.

Важно! Етеричното масло трябва да е натурално. Както бе споменато по-горе, етеричните масла съдържат силни активни вещества, поради което е много важно да се спазват дозировките и предпазните мерки.

източник econet

Забележка! Информацията в статията има образователен характер. Преди да употребите някое от изброените масла, задължително се консултирайте с вашия лекар!

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Le Figaro: За да се спре  коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия  четири пъти

Le Figaro: За да се спре коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия четири пъти

„Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса непременно се забавя“, пише Le Figaro. „(…) На етапа, на който е Франция сега, епидемията става много…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post