нд. апр. 28th, 2024

Jeff Haden: Пандемията от коронавирус и жестоката истина за живота, която са готови да приемат само малцина

Има неща, които не могат да бъдат контролирани, но има неща, на които определено можете да повлияете.

Наблюдавах как протича манипулацията на екрана на монитора, докато хирургът вкарваше катетър през китката директно в сърцето ми. Той каза „аха“ и постави два стента. След това въведе още една доза контраст и този път видях как кръвта запълва долната камера на сърцето.

Лявата ми предна низходяща артерия беше почти напълно блокирана. По-късно една медицинска сестра ми каза, че сред лекарите такива сърдечни пристъпи се наричат ​​„създатели на вдовици“, като по този начин демонстрират пълна липса на емоционален интелект и показват, че макар за всичко да има съответното време и място, понякога е по-добре да се въздържате от ненужни думи.

Месец по-късно  лекуващият лекар попита за емоционалното ми състояние, на което отговорих: „Малко се ядосвам. Активно се занимавам със спорт, следя теглото си, храня се добре, но въпреки всичко инфарктът не ме подмина. “

Тя се усмихна и каза: „Погледнете на това от друг ъгъл. Ако не бяхте в такава добра форма, вероятно   вече нямаше да сте между живите“.

Всички неща, които трябваше да предотвратят инфаркт, ми помогнаха да преживея катастрофата. Никога не съм губил съзнание. Сам стигнах до спешното отделение. Тъй като отказът често е първият симптом на инфаркт, спорих и с лекарите. А на сърцето ми беше нанесена много по-малко вреда, отколкото можеше да се очаква.

Оказва се, че най-добрият начин да се справим с непредвидена катастрофа е да бъдем подготвени за нея, въпреки че такава подготовка никога не бе включена в моите планове.

Помислете върху това.

С изключение на постоянно миене на ръцете, дезинфекция, отдалечена работа и минимизиране на социалните контакти, е почти невъзможно да повлияете на това дали ще се заразите с коронавирус или не. Има твърде много променливи, твърде много случайни контакти и твърде много други неизвестни фактори. Можете да направите всичко по силите си, но все пак да се окажете сред заразените.

Ние обаче можем да контролираме здравето си. Ама нека да не е този път, а в бъдеще, точно когато се случи нещо подобно. Все още можете да преминете към здравословна диета и да спортувате повече. Можете да се грижите по-добре за себе си, и то не само защото някой нов вирус чака зад ъгъла, а и защото здравето и спорта понякога играят решаваща роля в професионалния успех на човека.

Макар че физическите ползи тук са очевидни, психологическите предимства въобще не са по-малко: психическа издръжливост, постоянство, решителност. Всичко това са важни компоненти на успеха (и всеки може ги развие в себе си).

Накратко, още сега можете да правите неща, които са ви полезни и впоследствие те могат да ви помогнат, когато се случи нещо неочаквано.

Правете си почивки в работата. Много предприятия правят всичко, за да създадат възможност за дистанционна работа и система за реагиране при аварийни ситуации. Всичко това им носи голяма полза, помага да се подготвят за всякакъв вид неочаквани събития.

Правете спестявания. Когато има рецесия в икономиката, онези, които имат някакви спестявания, ще бъдат по-подготвени за краткосрочни проблеми с приходите или паричните потоци. И ако не се случи нищо лошо, тогава те просто ще могат да се възползват от допълнителен капитал, ако се появи изгодна възможност за инвестиране на пари.

Градете кариера. Както казва Джейлин Роуз, „Ценете сегашната си позиция и планирайте повишение“. Създавайте контакти. Опипвайте почвата. Мислете за настоящето, но не забравяйте за бъдещето. Търсенето на работа е необходимо не само когато е станало много лошо, защото най-добрият начин да намерите нещо по-подходящо е постоянно да наблюдавате пазара на труда. И пак – ценете сегашната си позиция, но винаги планирайте своето „издигане“, каквото и да означава това.

Какъв е изводът? Често най-добрият начин да се справите с непредвидени обстоятелства е да сте подготвени за това, за което изобщо не сте се подготвяли.

И аз така – дори не съм мислил, че ще получа инфаркт, просто исках да съм в добра форма. И когато това се случи, аз бях готов. И това се отнася не само за здравето, но и за бизнеса, кариерата, личния живот …

Занимавайте се с това, което ви е от полза, и то ще се окаже или вълшебен инструмент в ръцете ви или поне ще минимизира щетите. Така вие не само ще бъдете подготвени за най-лошото, но и самият ви живот ще стане много по-добър. И няма място за две мнения.

източник: inc.com/author/jeff-haden

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post