пн. апр. 29th, 2024

10% от живота ни е това, което ни се случва, останалите 90% – са нашите реакции!

Често, за да можете да продължите успешно да си вършите работата, трябва да можете да проявите устойчивост и в най-трудния период в живота си. В тази статия бих искал да споделя с вас обикновен двуминутен навик, който спазвам от много години.

При над 30 години работа на различни позиции трябваше да премина през цяла гама от емоции. Наложи се да науча и една доста ефективна техника за оцеляване в дните, когато се чувствах неспокоен поради наличието на нещо нежелателно в живота ми. Опитайте се да заделите 2 минути в края на всеки ден, за да поговорите със себе си и да преминете през следните две твърдения:

1. 10% от живота е това, което ни се случва, останалите 90% са нашите реакции.

За първи път прочетох този цитат на писателя Чарлз Суиндъл, когато станах млад лидер. Той ме впечатли толкова силно, че го разпечатах го залепих на вратата на кабинета си.

Да се замислим върху тези думи ни кара това, че те веднага ни напомнят: нашето виждане за текущите събития е въпрос на избор. Нашият избор. Вие сами можете да запълните деня си с атмосфера на позитивизъм, възстановяване, оптимизъм или песимизъм.

И още една хитрост. Когато нещо се обърка в живота ви, подгответе два различни подхода в главата си. Например, отговорете си на следните въпроси:

Този ден ме направи по-слаб или по-силен?
Този ден ми нанесе непоправими щети или ми донесе малък неуспех, от който мога да се възстановя?
Този ден накара ли другите хора да се съмняват в мен или аз самият започнах да се съмнявам в себе си?
Този ден ме направи пълен аутсайдер или показа, че имам дар – този, върху който мога да работя, или който мога да подобря?

Мисля, че разбирате какъв е смисълът. Ограничаването на избора само до два противоположни по смисъл варианта значително опростява вземането на решения. Инстинктивно ще поискате да изберете позитивната страна.

2. Именно благодарността прави това, което имаме да е  достатъчно и дори излишно.

Това е леко модифицирана версия на цитат  на писателката Мелъди Бийтти и в същото време втората стъпка или втора минута от навика, който обмисляме. И е и признание за това, че днес не всичко е вървяло гладко, но в същото време е достатъчно добро, за да ни напомня, че всичко ни е било достатъчно.

Позволете си още 10 секунди да поскърбите над това как е минал денят ви и след това да се превключите на всички онези неща, за които сте благодарни днес (и в живота като цяло). Без значение какво ви е липсвало днес и без значение какво се е объркало днес, не е възможно да се почувствате зле, като знаете колко неща имате, за които трябва да сте благодарни. Мигновено преосмисляне.

Просто се опитайте да отделите само две минути от вашето време всеки ден. Те ще променят живота ви повече, отколкото си мислите.

По материали на: inc.com

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post