пн. апр. 29th, 2024

Мистериозна (Божествена?) намеса съпътства зараждането на нов живот във всяка оплодена яйцеклетка!

Зараждането на нов живот се придружава от мистериозни вихри, които започват да „бушуват“ в яйцеклетката.

„Във вихъра на събитията“ – зад този привидно  алегоричен израз е открит пряк биологичен смисъл. Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), ръководени от Никта Фахри (Nikta Fakhri), са записали мистериозни вълнови процеси, които съпътстват оплождането на яйцеклетка – тоест зачеването.

Конкретно: Открити са и дори са заснети вихри, които каскадно се разпространяват по повърхността и. За явлението съобщи порталът ScienceAlert, позовавайки се на научна публикация в списание Nature.

Фахри и подчиненените му са изследвали мистериозно явление, наблюдавайки под микроскоп оплождането на яйцеклетки на морски звезди, чиито протеини били оцветени със светещи вещества. Те позволили да се визуализират вихрите, преминаващи през клетъчните мембрани в рамките на няколко минути след оплождането.

Вълните, които се разпространявате през яйцеклетката

Учените са зафиксирали същността на процеса, но не са разбрали напълно неговото значение. Само са предположили, че вихрите са вълни на турбулентност, изразявайки се научно, че по някакъв начин насочват клетъчното делене по определен начин. Те изпращат милиарди белтъци на конкретни адреси – места, където се образуват определени органи.

„Без тези протеини, създаващи вълните, нямаше да има клетъчно деление“, казва ученият.

Изследователите смятат, че са открили някакво фундаментално природно явление, характерно за живата и неживата материя, микро и макрокосвета. По някаква причина всичко се завърта във вихри – от галактики до циклони и урагани в атмосферата на Земята и други планети. От електрическите полета в сърцето и мозъка,  до,   както се оказва, белтъците в яйцеклетката.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post