пт. апр. 19th, 2024

Как лъжата разрушава организма на лъжеца: Връзката между психиката и соматичните заболявания

Учените вече са доказали, че лъжата увеличава риска от развитие на депресия, зависимости, неудовлетворение от работата или отношенията. Лъжите влияят не само на емоционалното, но и на физическото състояние на човек. Ако човек постоянно лъже, тогава вероятността   да развие затлъстяване и дори онкология, значително се увеличава (да сте виждали слаб политик?).

Защо лъжата може толкова сериозно да увреди здравето? Обяснението е просто – лъжата води до емоционален и физически стрес, нивата на стрес се увеличават, което със сигурност ще се отрази на здравето и продължителността на живота. Обърнете внимание на съветите на водещи педагози, които препоръчват честно и искрено да се занимавате с възпитанието и образованието на децата, в противен случай те ще растат в условия, които разрушават здравето им.

Какво е лъжа от научна гледна точка?

В продължение на много векове учените винаги са се интересували какъв ефект има всяка лъжа върху живота на човек и независимо от това какво определение е дадено на този феномен, същността му остава непроменена – това е обратната страна на истината.

Американският психолог Пол Екман доказа, че лъжата е неразривно свързана с негативни емоции – страх, срам или вина. Ако човек лъже постоянно, той ще се чувства зле физически и дори може да получи психични разстройства, защото имунната и нервната система са взаимосвързани.

Експертите казват, че има връзка между психиката и соматичните заболявания, но тази връзка не е добре изучена. Наличието на болест предполага, че има нарушение в системата, свързваща тялото и душата.

Привържениците на алтернативните методи на лечение смятат, че преди всичко пациентът трябва да е наясно колко цялостен е неговият организъм. Всякакви нарушения в подсъзнанието се обръщат срещу нарушителя. Ако човек не може да се справи с негативните емоции, рано или късно той ще започне да страда и физически.

Клетките на целия организъм ще се поддават на настроението на човека, след това ще излъчват сигнали, които нарушават функционирането на нервната система и поради изкривеното възприятие ще стане невъзможно да се поставят ясни цели и да се постигнат.

Лъжата е способна да промени химическите и физическите параметри на кръвта и да увеличи количеството захар в нея, да наруши хормоналния фон, да разруши имунната система и да провокира развитието на затлъстяване и рак. Не случайно се казва, че разклатените нерви са причината за всички болести ..

Във всички религии (християнство, православие, ислям и други) лъжите се осъждат и се приравняват към такива грехове като блудство и убийство. Библията казва, че лъжесвидетелстването никога няма да остане безнаказано.

Според   ведическата култура, лъжата активира енергията тамас (невежеството), която крие истинската същност на нещата от човека, а живот в свят на илюзии не може да бъде щастлив. Колкото по-често човек лъже, толкова по-трудно ще бъде да се нормализира състоянието му.

Интересни изследвания

Специалисти  са провели изследване, в което   анкетирали пациенти в болници. Всички участници били разделени в две групи, в зависимост от тежестта на заболяването им:

Първата група включвала пациенти в терапевтичното, кожното, неврохирургичното и кардиологичното отделение.
Втората група включвала пациенти в неврологичното отделение.

Експертите открили, че участниците в първата група, които системно лъжат, имат практически неизлечими заболявания, като:

астма;
колит;
екзема;
псориазис;
артрит;
артрози;
тромбофлебит;
панкреатит;
хипертония;
диабет;
сърдечна недостатъчност;
епилепсия;
злокачествени тумори.

Всички участници в тази група били посъветвани да се обърнат към психолози и невропатолози, за да се възстановят от получения стрес. Хората се оплаквали от сърцебиене, високо кръвно налягане, нарушение на съня, усещане за постоянна раздразнителност и агресия, стомашни заболявания и други.

Повече от 70% от участниците се сдобили с различни диагнози, свързани с нервни заболявания. В същото време повечето пациенти оправдавали лъжите си, но признавали, че като лъжат, изпитват силни негативни емоции.

Припомняме, че втората група включвала пациенти с нервни разстройства, възникнали поради стрес.

У тези хора се проявявали само първите признаци на сериозни заболявания, например проблеми с паметта, повишена раздразнителност, постоянна умора, напреднал кариес и загуба на коса, мускулни болки, сърцебиене, чревни спазми и други.

Изследването изяснило, че абсолютно всички пациенти редовно лъжат, за да постигнат целите си, като при това изпитват силен стрес. Тоест може да се заключи, че при силен стрес, причинен от постоянни лъжи, у хората се проявяват признаци на нервни разстройства.

С други думи, те сами са задействали процеса на самоунищожение, който е много трудно и понякога невъзможно да се спре.

Не по-малко интересно е и изследването, проведено сред преподаватели във  висши учебни заведения. Те отговаряли, че трябвало да използват лъжа, за да постигнат положителни резултати при обучението на студентите, но в същото време преподавателите изпитвали силен стрес и всички били диагностицирани с нервни разстройства или хронични заболявания: астма, хипертония, невроза, диабет и други.

Това изследване за пореден път потвърждава, че процесът на обучение на децата трябва да се гради на искреност, в противен случай, когато децата пораснат, те ще правят същото, тоест ще лъжат и ще увреждат сами здравето си.

За да бъдете здрави, първо трябва да спрете да лъжете и да следвате и други препоръки относно духовния морал. Но освен лъжа, има и много други фактори, които могат да повлияят негативно на здравето, така че лъжата не е основният източник на всички проблеми, но е важно да я избягвате максимално.

econet

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Психосоматика: Вирусното заболяване означава  само едно – липса на смисъл за живеене

Психосоматика: Вирусното заболяване означава само едно – липса на смисъл за живеене

Появата на вируси в организма сигнализира на човека за липсата на радост в живота. Вирусът е  инфекциозен агент, който може да се реплицира само в живите клетки на хора, животни,…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post