вт. мар. 19th, 2024

9 случая, когато може да боли в една част на тялото, а истинският проблем да е в друга

Ако например ви боли коремът, можете ли да определите причината? Оказва се, че мястото на болките не винаги показва техния източник. Съществуват така наречените фантомни болки, когато дисфункцията присъства в една  част на тялото, а боли в съвсем друга част.

Болката е естествен сигнал на организма, че има проблем. Свикнали сме да установяваме пряка връзка между зоната на локализация на болката и органа или част от тялото, разположен на това място. И сме сигурни, че знаем какво точно ни боли. Какво знаете за фантомните болки? Фантомната болка се усеща, когато има проблем в една част на тялото, а се отразява на друго място.

Когато боли на едно място , а проблемът е в друго

1. Сърце

Ако има проблеми със сърцето, е възможна болка в гръдния сектор около този орган. Но рефлекторната болка не се изключва, когато, както се казва, „прерязва“ в лявата ръка или в горната зона в центъра на гърба.

Това е така, защото сърдечната болка може да се отразява в онази част на тялото, където импулсите се предават към гръбначния мозък, който възприема усещания в сърдечната зона. Става дума главно за лявата страна на тялото.

Болка от всякакъв характер, свързана с работата на сърцето, може да показва сериозни проблеми и да ви накара да се замислите да отидете на лекар.

2. Бели дробове и диафрагма

Дисфункцията на белите дробове и диафрагмата може да провокира болка от едната страна на шията или в областта на рамото.

Подобна болка възниква поради затруднения с дишането или с диафрагмалния нерв, който свързва гръбначния стълб с белите дробове и диафрагмата.

Хората, които изпитват напрежение във врата, могат да страдат от непълноценно дишане и по-сложни проблеми с диафрагмата.

Би било грешка да отхвърляте тези симптоми и да забавите посещението си при лекаря.

3. Черен дроб и жлъчен мехур

Може да изглежда изненадващо, но дисфункциите на черния дроб и жлъчния мехур могат да се проявят като болка в областта на шията и раменете, в дясната част на тялото, по-ниска от зърната.

Проблемите с жлъчния мехур се усещат в областта на лопатките. Тази отразена болка е подобна на диафрагмалната, което е съвсем логично: черният дроб и жлъчния мехур оказват натиск върху диафрагмата.

Ето защо има смисъл да обърнете внимание на разликата между обикновеното напрежение в областта на шията и действителните болезнени прояви.

4. Стомах и панкреас

Болката в две области в предната и задната част на тялото може да показва дисфункция на стомаха или панкреаса.

Острият панкреатит се характеризира с болка, излъчваща се към гърба. Не се изключват болезнени усещания в коремния сектор, по-специално в горната четвърт на тялото.

Ако се притеснявате от подобни болки, не трябва да бъдете небрежни. Може би има проблеми с работата на стомаха и панкреаса.

5. Тънки черва

Патологиите на тънките черва могат да напомнят за себе си с болка в пъпа.

Дискомфортът в пъпа е сигнал на тялото, който показва наличието на възпаление, чревни спазми и функционални проблеми.

6. Черва и апендикс

Апендицит и чревни дисфункции могат да излъчват болка в определена област на корема.

Болката в дясната хълбочна ямка може да свидетелства за апендицит. Болката в средното черво е резултат от проблем с апендикса или червата.

Апендицитът често изисква спешна хирургическа намеса, така че е изключително важно да се потърси квалифицирана помощ в случай на болка в тази област.

7. Бъбреци

Патологиите на бъбреците дават усещане за болка на най-различни места. Това може да е долната част на гърба, корема, тазовата област и горната част на краката.

Ако има определени подозрения по отношение на здравето на бъбреците, е достатъчно  да се направят изследвания на урината, така че специалист да може точно да диагностицира проблема.

8. Пикочен мехур

Дисфункциите на пикочния мехур се изразяват под формата на болка в долната област на таза както в предната, така и в задната му част.

Пикочният мехур се намира в долната част на гърба и инфекцията в него може да провокира рефлекторна болка в долната част на гърба.

Съществува голям списък с патологии на пикочния мехур, при които болката е придружена от други симптоми. Има смисъл да си направите необходимите изследвания за да установите причината за болката.

9. Яйчници

Проблеми с работата на яйчниците могат да провокират болка от двете страни на корема. Кистите на яйчниците се чувстват под формата на остра, режеща болка, обикновено от едната или другата страна.

Грижете се за здравето си и при болезнени телесни сигнали  си уговорете среща със специалист, за да избегнете проблеми в бъдеще.

Econet

* Статията е предназначена само за образователни и познавателни цели и не е заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които имате по отношение на здравословното си състояние.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Доказано: Краткото гладуване рестартира тотално имунната система и възстановява организма!

Доказано: Краткото гладуване рестартира тотално имунната система и възстановява организма!

С какво е полезно краткото гладуване за имунитета, как да не прекалявате с него и да извлечете максимални ползи за здравето си? Постоянното гладуване е вредно за организма, но когато…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post