ср. апр. 24th, 2024

Злото, което правите, остава вътре у вас, а доброто се връща обратно!

девушка, руки, фиолетовый цветок.

Защо има все по-малко добро на този свят? Защото всички очакват благодарност и незабавно щастие?

Хората сега бързат да живеят и затова винаги се страхуват, че силата им няма да бъде изразходвана за това, от което се нуждаят. Очакваме светът да танцува и да ни пее серенади, забравяйки, че основната ни мисия е да внесем нещо добро в този живот. Не вземайте, а давайте.

Тази притча е отрезвяваща и ще ви накара да се замислите колко е важно да мислите за всяко ваше действие. В крайна сметка не знаем каква цена и кога е необходимо да платим за нашите действия. А трябва да плащаме. Винаги и за всичко!

Една бедна индийка опичала по две плоски питки всяка сутрин. Едната за членове на семейството, а втората – за случаен минувач. Жената винаги поставяла втората на перваза на прозореца и всеки минаващ човек можел да я вземе.

Всеки ден, когато жената слагала питката на перваза на прозореца, тя изричала молитва за сина си, който напуснал дома, за да търси по-добър живот. Дълги месеци майката не знаела нищо за момчето си и винаги се молела за безопасното му завръщане.

Скоро тя забелязала, че някакъв гърбушко идвал всеки ден и вземал втората питка. Но вместо думи на благодарност, той само промърморвал: „Злото, което вършиш, остава при теб, а доброто се връща при теб!“ и продължавал по пътя си.

Това продължавало ден след ден. Не получавайки очакваните думи на благодарност, жената започнала да се чувства измамена. „Всеки ден този гърбушко казва едно и също нещо! Но какво иска да каже той?

И веднъж, като била особено раздразнена, тя решила да прекрати това.
„Ще се отърва от този гаден гърбушко!“ – казала си тя и добавила отрова във втората питка.

Но когато се канела да я сложи на перваза, ръцете й затреперили.

„Какво правя?“ – помислила си тя. И веднага хвърлила отровната питка в огъня, омесила още една и я сложила на перваза.

Гърбавият, както обикновено, взел питката, промърморил неизменните си думи: „Злото, което вършиш, остава при теб, а доброто се връща при теб!“ и продължил по пътя си, без да знае нищо за емоциите, бушуващи вътре в жената.

Същата нощ някой почукал на вратата. Когато жената отворила, видяла сина си да стои на прага. Изглеждал ужасно: гладен, слаб, в дрипави дрехи.

„Мамо, просто е чудо, че съм тук!“ Бях само на една миля от дома, но бях толкова гладен, че припаднах. Вероятно щях да умра, но точно тогава минаваше някакъв стар гърбав човек и беше толкова мил с мен, че ми даде цяла питка. И той каза, че това е единствената му храна за целия ден, но вижда, че имам нужда от нея повече, отколкото той.“

Когато майката чула тези думи, лицето й пребледняло и се облегнала на вратата, за да не падне. Тя си спомнила отровната сутрешна питка. В крайна сметка, ако не я беше изгорила в огъня, собственият й син щеше да умре!

Тогава жената разбрала значението на думите: „Злото, което вършиш, остава при теб, а доброто се връща при теб!“

Поуката от историята: Стремете се да правите добро винаги, дори ако никой не го оценява сега.

Източник transurfing-real

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Не се съмнявайте! Един ден този, който сега ви причинява зло, ще ви помоли за помощ

Не се съмнявайте! Един ден този, който сега ви причинява зло, ще ви помоли за помощ

Животът е като филм или роман. Има свой сюжет и собствена логика. След кулминацията настъпва развръзката. И всички действия имат последствия. Умишленото причиняване на зло на някого също има последствия.…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post