чт. апр. 25th, 2024

Как да останем добри, когато се сблъскваме с жестокост

Добротата притежава огромна сила. И въобще не е нужно да бъде пасивна и кротка

Добротата не е задължително да бъде пасивна и кротка. И проявлението на добротата не е само в това да бъдем добри и мили.  Сама по себе си доброта е надарена с огромна сила.

Добротата е способността да убеждаваме разума. Вместо да се опитваме да разкрасим реалността с идеализъм, ние искаме да сме наясно с всичко, което чувстваме и да виждаме това, което искаме. Вероятно мнозина биха предпочели да изпитват гняв, страх или негодувание, а не доброта.

Грешката, която повечето хора правят, когато става дума за състрадание и доброта, е да отричат ​​случващото се: „Трябва да чувствам само любов, а не негодувание и обида, защото в крайна сметка точно към това се стремя – да бъда добър“.

Много е трудно да се установи деликатен баланс между абсолютното осъзнаване на случващото се и непоклатимата увереност, която ни напомня, че сме способни на искрена любов и състрадание. До известна степен успяваме да направим това, като насочим любовта и добротата си към себе си и осъзнавайки, че негативните чувства, които възникват вътре в нас, това не е наша вина.

Не трябва да възприемаме негативните си емоции като твърдо личностно качество или непреодолима пречка по пътя към свободата, а просто да ги разглеждаме като последици от определен стил на мислене. Но ние можем да слушаме сърцето си и в същото време състрадателно да приемаме всяка истина, която носи в себе си настоящето.

Ето 6 начина да увеличите силата на добротата в живота си:

Помислете кой е бил добър с вас. Как се отнасяхте към него/нея?

Следете как вашето настроение се влияе от случайна среща с друг човек – например в супермаркет или с банков касиер.

Помислете за степента на вашата увереност в себе си. Какви фактори ви помогнаха да я увеличите/намалите?

Помислете защо добротата може да се разглежда като сила, а не като слабост.

Опитайте се да благодарите на някого всеки ден. И тогава вижте какво възниква между вас.

Помислете на кого се възхищавате и защо.

Най-страшното в проявата на чуждата жестокост е разрухата, която носи в себе си. Много е просто да започнете да вярвате, че сте недостойни за нещо и да живеете на базата на тази фалшива вяра. Връщането към добротата означава да се свържете отново с големия си потенциал и да не позволявате на себе си да се определяте чрез ограничените предразсъдъци на другите.

Дори и другите хора да не се готвят да ни наранят, тяхното високомерно пренебрегване или прости предположения за нас, могат да бъдат унизителни. Всеки човек може да си спомни ситуация, когато е бил неразбран, не е забелязан, отхвърлен или е бил третиран несправедливо.

Дори и да се отнасят с нас жестоко, е необходимо да разберем причината и да решим да не бъдем същите като агресора. Не трябва да допускаме неуважително отношение. Ако не правим нищо, тогава какво ще постигнем в крайна сметка?

Да бъдем добри изобщо не означава, че ще симпатизираме на всички около нас или ще се съгласяваме с всичко, което той или тя прави. И още – това не означава, че спрем да наричаме грешното – грешно или вече да не се стремим към промяна.

Използваме медитацията за любяща доброта като начин да възстановим най-съкровеното си познание за тази връзка, като разрушим бариерите, които сме издигнали, забелязвайки колко тясно сме свързани помежду си.

6 начина да покажете любяща доброта по отношение на други хора:

Помислете за ситуация, когато някой ви е възразил. Какви бяха последствията? И какви бяха последствията, когато се възпротивихте?

Обърнете внимание на непознатите, които минават по улицата или които виждате в метрото. Като упражнение, представете си къде отиват и как ще мине денят им.

Следете какви са вътрешните ви усещания, когато някой ви накара да страдате с  неумелите си действия. Не забравяйте, че същите чувства възникват и у тези, които причиняват болка или нанасят вреда на себе си и на вас.

Следете какви вътрешни усещания имате, когато получавате подарък от някого или проявяват доброта към вас. Не забравяйте, че и другите хора се чувстват по същия начин.

Обърнете внимание, вгледайте се много внимателно и се вслушайте в някого, когото сте свикнали да игнорирате.

Участвайте в медитацията на любящата доброта, насочена не само към другите хора, но и към себе си.

Тази Практика означава, че се учим да разглеждаме реално живота на другите в през призмата на  собствения си живот. Това предполага нашата готовност да се грижим за други хора, не само защото ги харесваме, възхищаваме им се или сме им задължени, а защото животът ни е неразривно свързан.

източник esotericblog

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post