сб. апр. 27th, 2024

Може ли домът да боледува? Синдромът на болната сграда

Може ли един дом да боледува? Да, може. И човек може да се разболее и да страда, ако живее в такъв болен дом. Това е суеверие,  казват така наречените „експерти“ и наричат ​​разговорите за болести на дома езотерични или с още по-неприятни думи.

Това е така, защото те знаят малко и не четат нищо. Домът наистина може да боледува. И отнема здравето и щастието на тези, които живеят в него.

Още през 1982 г. Световната здравна организация официално приема термина „синдром на болна сграда“ (Sind Building Syndrome (SBS)). Това означава лошо здраве за тези, които прекарват времето си в такава къща.

Синдромът на болната сграда

Освен това, симптомите на лошото здраве се влошават, когато човек прекарва много време в такъв дом. И изчезват, когато човек напусне „болната сграда“.

До 8 процента от работещото население изпитва  симптоми на SBS. Това е много. Осем души на сто …

Затова тук не става дума за суеверие. Старите къщи, помещения с лоша вентилация, с лошо осветление, изградени на лошо място, прекалено влажни или прекалено сухи, могат да бъдат вредни; поразени от гъбички … Има много причини, поради които помещението може да стане вредно и опасно.

Но всичко това е разбираемо, всички тези причини са напълно материални.

Но има още една причина: психологическа. Няма никакви технически проблеми с къщата или апартамента. Осветлението е нормално, температурата също. И се проветрява навреме. Но да се остава дълго в такъв дом или офис е опасно за здравето, за психиката и за отношенията. А понякога – дори за живота!

В „болната къща“ човек изпитва слабост, появява се странна алергия, главата боли и сънят е лош. Човек изпитва физическо неразположение. Но могат да започнат и други прояви: раздразнителност,  а скандалите избухват от нищо.

Всички тези симптоми могат да прераснат в Депресия. Може да се развие пристрастяване към нещо лошо; човек започва да пие или пуши за да се успокои по някакъв начин. И всичко става все по-зле … Няма покой и отдих, усеща се безпокойство и очакване на нещо лошо …

Ето защо хората отдавна знаят, че домът може да боледува. И това не винаги е свързано с материални причини като плесен, гъбички. Една стая може по някакъв начин да влияе психологически на хората, които прекарват дълго време в нея. И концепцията за „прокълната къща“ не е мистика, а метафора.

Какво може да направи помещението лошо за живота:

ужасно и печално събитие, което се е случило в него. Не е чудно, че купувачите се интересуват от историята на къщата или апартамента. Престъпление или продължителното заболяване на някой, който е живял тук, може да е признак на „болест на дома“

продължителни конфликти, скандали, нещастия, които са преследвали собствениците. Може би причината за тези кавги и омрази да е в „болният дом“.

слабост, раздразнителност, главоболие, сухота в устата, умора на очите – това може да е вашата лична реакция на неблагоприятното „психическо поле“.

някой наистина е прокълнал дома. Например, един апартамент е бил несправедливо присвоен, някой е бил лишен от собственост. Или някой от завист е желал зло и дори е подхвърлял в него някакви предмети, символизирайки по този начин своята омраза

А защо стаята може да бъде „болна“ – има много причини. И психологическите причини все още не са проучени, това е всичко. Както и мозъчната енергия не е проучена; да, а и самият мозък остава загадка. Но лошите стаи наистина съществуват и могат да изсмукват жизнените сокове на тези, които живеят в тях.

Понякога хората дори изоставят такива къщи, апартаменти и офиси. Защото е почти невъзможно да се промени „енергията на стаята“. Ако можете да се преместите, по-добре е да го направите.

А главният признак е един: ако напуснете „болната къща“, състоянието ви се подобрява. При дълъг престой в нездраво пространство – се влошава. Можете да намерите причина. Но елиминирането й не винаги е възможно.

И трябва да помислите за здравето и живота си …

Анна Кирянова

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post