сб. апр. 20th, 2024

Когато обезценяват това, което ни е скъпо, ние се разболяваме

Един млад мъж си купил хубав телефон – готин, прекрасен, с много функции – за голяма сума. Той работил усилено, спестявал, след това го купил и го показал  на приятелите си.

Приятелите сякаш се отнесли равнодушно, но всъщност те коментирали само телефона. Че цената е твърде висока, че е могъл да си купи много по-добър телефон и по-евтино, че този телефон няма да издържи дълго, че отзивите са лоши … Колко глупаво е да се купува такъв скъп и почти безполезен телефон!

Тези приятели работели малко и лошо; парите си харчели за пиене и за забавление. И нямали много пари, те изплащали заеми. И към покупката се отнесли така, че младежът много се разстроил. Телефонът започнал да му се струва безполезен лукс, цялото му удоволствие се изпарило. После се простудил и цяла седмица бил на легло.

Жена отишла на работа в нова скъпа рокля; на нея моментално и казали, че в такава рокля лудата съседка ходи за гъби. И казали още, че в един друг магазин точно същите рокли се продават десет пъти по-евтино!

Само реплики. Това и казали две дами, които се обличали с дрехи втора ръка. И имали същия външен вид – втора ръка. Жената се изчервила, побледняла, докато и говорели, а след това паднала, когато се прибирала от работа и скъсала роклята си. После се разболяла; стомахът и не издържал нервното напрежение.

Така и годеницата може да бъде обезценена. И нашата картина или нашия текст. Нашата мечта. По принцип всичко, което ни е скъпо. За което сме платили много или това, което сме създали с големи трудности. И това влияе много на здравето ни; защото ние сме инвестирали в това нещо. Това е личната ни енергия, по някакъв начин. Когато ни хулят, обвиняват, обезценяват онова, което ни е скъпо, те нанасят удари по нашата личност. Така го възприема мозъкът.

Човек трябва да се замисли: кой хули и критикува скъпия ни телефон или купата на победителя? Кой не харесва палтото от норка или „Ягуар“-а? Или нашата картина? Какво имат тези хора и какво лично са постигнали? Много неща ще ни станат ясно.

Намерението веднага е ясно, така че трябва да се спасим от „двойното послание“. И веднага трябва да си изясним, че мнението на тези „приятели“ не ни е интересно. Благодаря, разбира се, но харесвам телефона си. А това красиво момиче го обичам и не искам да я обсъждаме.

Не се оставяйте да ви нанасят удари по душата и да ви разболяват с охулване и отровни забележки. Трябва да уважаваме себе си, своето решение, своя избор, своята работа. И да не се хвалим твърде много, разбира се; по-добре е да обсъдите телефона си с тези, които вече използват същия. Или възнамерява да използва …

Анна Кирянова

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post