пт. апр. 19th, 2024

НАСА предупреди за опасна аномалия в магнитното поле над Земята

Аномалията се наблюдава по-специално над Южна Америка. Заради аномалията могат да възникнат проблеми при получаване на данни от спътници, а работата на бордовите компютри също може да бъде нарушена.

В магнитното поле на Земята има аномалия, заради която бордовите компютри могат да излязат от строя и да се блокира получаването на данни от спътниците, съобщи НАСА. Учените са нарекли това явление Южноатлантическата аномалия, то се наблюдава над Южна Америка и Южния Атлантически океан.

Както обяснява НАСА, магнитното поле на Земята действа като щит, предпазвайки планетата от слънчевите частици. В района на аномалията на Южна Атлантика обаче действието на щита е необичайно слабо, което позволява на частиците да проникнат по-близо до земната повърхност. Тяхното излъчване може да извади от строя бордовите компютри и да пречи на събирането на данни от спътниците.

В момента аномалията няма видимо въздействие върху ежедневния живот на Земята, но наблюденията на агенцията показват, че тя се разширява на запад и действието на щита продължава да отслабва. Освен това областта на аномалията е разделена на две зони, което създава допълнителни проблеми за сателитните програми, според НАСА.

Южноатлантическата аномалия възниква поради две характеристики на ядрото на Земята: наклона на магнитната му ос и потокът от разтопени метали във външното й ядро, смятат в НАСА.

https://www.nasa.gov/feature/nasa-researchers-track-slowly-splitting-dent-in-earth-s-magnetic-field

 

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Мистериозна (Божествена?) намеса съпътства зараждането на нов живот във всяка оплодена яйцеклетка!

Мистериозна (Божествена?) намеса съпътства зараждането на нов живот във всяка оплодена яйцеклетка!

Зараждането на нов живот се придружава от мистериозни вихри, които започват да „бушуват“ в яйцеклетката. „Във вихъра на събитията“ – зад този привидно  алегоричен израз е открит пряк биологичен смисъл.…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post