сб. апр. 20th, 2024

Китай ще контролира времето в страната още през 2025 година (видео)

Страната разширява проекта си за контрол на времето и ще предизвиква изкуствени снеговалежи и дъждове по желание.

Китайското правителство обяви петкратно разширяване на проекта за контрол над времето. Властите отбелязват, че той ще обхване 5,4 милиона квадратни километра, или 56% от площта на страната.

Китай е една от повече от 50 страни, които използват засяване на реагенти в облаците, за да променят фазовото им състояние. Тази техника се използва най-често за селскостопански нужди, както и на летища с лоши метеорологични условия за потискане на градушка и мъгла.

От времето на откритието в края на 40-те години на миналия век, че кристалите от сребърен йодид могат да образуват ледени кристали в някои водни пари, а учените работят, за да разберат как да променят начина, по който водата се образува и се движи с облаците.

Китай стартира собствена програма за контрол на времето през 60-те години. Днес в индустрията работят около 35 000 души – повече от която и да е друга държава в света.

Според Държавния съвет до 2035 г. проектът ще достигне „високо ниво“, ще помогне за смекчаване на „бедствия като суша и градушки“ и ще допринесе за аварийно реагиране „при горски или пасищни пожари“.

Китай стартира локален проект за засяване на облаци в Пекин малко преди Олимпиадата през 2008 г.

През 2017 г. страната е похарчила 168 млн. долара за оборудване в подкрепа на проекта за засяване на облаци – закупени са четири самолета и 897 ракетни установки.

През януари 2019 г. държавните медии съобщиха, че тактиката за засяване на облаци в западния регион Синдзян е предотвратила 70% от щетите от градушки.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post