чт. апр. 25th, 2024

Най-добрият начин да се противопоставим на злото

Как да се справим с токсичните   онлайн (а и в реалния живот)

Това са дълбоко нещастни хора, защото успелите и щастливи  нямат нито времето, нито желанието да провокират другите и да започнат скандали. За тях е нужно да притесняват някого, който и да било, за да се утвърдят и да получат патологично удоволствие.

Те ви атакуват онлайн и в реалния живот – токсичните хора. В социалните мрежи днес има общо пространство – можете да се скриете зад измислено име и да нагрубявате и да унижавате.

Как да се справим с такива хора? Освен това в реалния живот – не можете да забраните всички, нали?

Ето какво съветва известният блогър Джеймс Майкъл Сама:

„Трябваше да се справям с човешките боклуци буквално през целия си живот. Когато бях в началното училище (и в прогимназията … и в гимназията …), често ме тормозеха. Просто така. Без никаква причина или обяснение. Неведнъж ми писаха на колата всякакви глупости и разваляха друго имущество. Също така – просто така. Нещо повече, тези твари не избираха изрази и постоянно се усъвършенстваха по „остроумие“.

Когато станах малко по-възрастен се преместих в друг град и отидох в колеж, ситуацията се промени – малко разперих криле. Помогна ми това, че срещнах нови хора. Имахме общи интереси и хобита, така че дори започнах да забравям за токсичните хора. Приблизително по същото време станах блогър. Тогава разбрах едно: колкото и приятели да имате, колкото и да сте добри и готини, винаги ще има хора, които ще се опитват да ви унижават.

И така, Интернет, реалния живот и токсичните хора … Ако решите да прочетете статия по тази тема, тогава знаете за какво говоря. Те са особено активни по време на избори и когато започнете да пишете в блогове или показвате някаква друга активност. Както се казва: „Ако искате да угаждате на всички, не правете нищо и бъдете никой.“ По правило тези хора се „борят“ изключително зад клавиатурата и често под измислено име и със снимка на котка на аватара си (особено в Twitter).

Това са дълбоко нещастни хора, защото успелите и щастливи хора нямат нито времето, нито желанието да провокират другите и да започват скандали. Не им е нужно да притесняват някого, за да се утвърдят и да получат патологично удоволствие.

И това съвсем не е случайно. Точно в този момент, когато осъзнаете тази истина за такива хора – ще направите първата стъпка към разбирането как да се справите с тях. Те имат и още една обща черта: 99% от токсичните коментатори практически не се интересуват от нищо в живота, с изключение на „тролване“ в мрежата.

Трудно е да си представим, че нормален човек би заделил ценно време в живота си за да обижда непознати, независимо какво казват. Или е надраскал километрични „писма на възмущение“ под видеоклип в YouTube, спорейки с всички и за всичко. Това не просто отнема огромно количество време – това отнема целия живот.

И така, как се справяте с тях – тези „побеснели кучета“ от Интернет и реалния живот?

Първо, благодарете им.

Чухте добре, кажете им: „Благодаря.“ Бъдете любезни. Успокойте се. Не се вълнувайте. Поемете си дълбоко въздух. Сега напишете или кажете: „Благодаря ви много за вашия„ много ценен коментар, надявам се да имате страхотен ден. Късмет!“

Блокирайте, ако писъците им ви пречат или ви дразнят. Ако не, просто ги игнорирайте. Основното е да бъдете над тях, да не се замесвате в заблудите, които такива хора налагат, а да продължавате да правите своите неща и да живеете пълноценен живот.

Въпросът е, че те точно това искат – да отговорите. Вашият отговор е като дърва за огъня им. Те няма да спрат, няма да ви оставят на мира, колкото и разумни и рационални аргументи да им дадете. Затова просто се запитайте: „Какъв е смисълът да им обръщам внимание?“ Спорът с тези хора е чиста загуба на време.

Те просто няма какво да правят, така че „тролването“ е единственото им забавление. Те се опитват по някакъв начин да запълнят празнотата в живота си и абсолютно не им пука с кого да се заядат. В 9 от 10 случая – такива хора се крият зад измислени имена, толкова са „смели“. Тъпата им война изобщо не е лична отмъщение срещу вас, те са против, защото са против.

Виждате ли, проблемът не сте ВИЕ – проблемът е дълбокото им вътрешно недоволство от техния живот и те ще бълват своите глупости на всеки, който е готов да ги изслуша. Така че единствената разлика е в това: кой да „захапят“ и да развалят настроението и деня му.

Повярвайте ми, никой не обича да спори и дискутира така, както аз: Обичам да тренирам мозъка си (всички знаем, че той се нуждае от редовни тренировки), но не и в „дуели“ с токсични и малоумни хора. Ако искате да харчите енергията си за нещо в този свят, то със сигурност не бива да е за интернет тролове.

Нали не пускате всеки, който поиска да влезе във вашата къща, за да спорите с него или да доказвате нещо? А вашето лично пространство в социалните мрежи също е ваш дом. И външни лица нямат право да влизат там.

Бутонът за блокиране е всичко, което те заслужават. Ще ви отнеме само няколко секунди и край, светът отново е красив.

 

Последвайте ни и в Телеграм

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post