вт. апр. 16th, 2024

Буда отговаря: Как доброто действа в отговор на злото

Отлична илюстрация за това как Буда реагирал, когато човек се изплюл в лицето му, а той попитал:

Това ли е всичко или искаш нещо друго?

Ученик на Буда се възмутил и искал да накаже наглеца, на което учителят отговорил, че този беден човек е страдал твърде много. Със сигурност той не е спал цяла нощ и се е измъчвал, преди да се реши на такава постъпка. Заплюването на Буда било резултатът от това безумие.

Човекът се смутил и озадачил от тази реакция, той не я очаквал. Искал да унижи, да обиди Буда, но след като се провалил, се почувствал унизен. Било толкова неочаквано – получил любов и състрадание, проявени от Буда.

Тогава Буда му казал:

Прибери се и си почини. Изглеждаш зле. Наказа се достатъчно. Забрави за този инцидент; ти не ми навреди. Това тяло е направено от прах. Рано или късно ще се превърне в прах и хората ще ходят по него. Ще го плюят; много трансформации ще му се случат.

Човекът се разплакал, уморено се изправил и си тръгнал, но вечерта се върнал, паднал в краката на Буда и поискал прошка.

Буда обаче отговорил, че не може да става въпрос за прошка, защото той не се е обидил и не го е осъдил. Но е щастлив, че мъжът се е опомнил и че адът, в който е бил, е прекратен.

Тази притча се отнася точно за същия механизъм, който работи с благодарността:

Когато човек дойде с боклука си и го хвърли в краката ви, а вие просто не приемете този боклук, игнорирайки човека, а реагирате с любов, дарявате му добро, споделяте светлината на душата си, както Буда показва в притчата, тогава Светлината остава на вашата страна, което също така засяга и този човек.

Тоест, ситуация win-win, от която печелят и двамата:

Благодарейки на този, който ни обижда, благославяйки тези, които ни проклинат, ние даваме възможност на Светлината да се прояви и от друга страна.

Единственото значителна сложност в цялата тази схема е благодарността:

ЗА ДА ДАДЕТЕ ДОБРОТА НА ТОЗИ, КОЙТО ВИ ОБИЖДА, ТАЗИ ДОБРОТА ТРЯБВА ДА Я ИМАТЕ САМИТЕ ВИЕ

Да напишете „благодаря“ онлайн в отговор на комплимент е много просто, всеки глупак може да го направи, но всъщност няма значение. Не се прави магия така.

Но искрено, истински, от сърце, да пожелаете добро на този, който ви е обидил, да подаде ръка за помощ на този човек, който е заплетен в лудостта си, както Буда, да благодарите на живота за този опит и да не изпадате в негативни емоции, да не да започнете да реагирате също така безумно, е не просто трудно, но и нечовешки трудно …

ЗАЩОТО ТОВА ВЕЧЕ Е ОКОНЧАТЕЛНОТО НИВО НА ПРОСВЕТЛЕНИЕТО

Нашата задача е поне да се приближим до него. Това се постига чрез постоянна и старателна вътрешна работа със себе си и напомняне за всичко, което е описано по-горе по тази тема.

Всъщност това е Пътят. Пътят ще бъде овладян от вървящия по него.

Разбирайки механизма, същността на нещата и защо е толкова важен, вие имате мотивацията да го направите свой приоритет.

econet

 

Последвайте ни и  в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post