вт. апр. 23rd, 2024

До просветлението има само 48 минути безмълвие

Шумният човек никога няма да придобие блаженство; в случая е необходима музиката на тишината. Но умът ни е твърде шумен.

Носим в главите си шумен базар, всякакви глупости. И всеки от нас не е един човек. В нас има тълпа, където всички се карат, блъскат и се стремят към власт. Всеки фрагмент от ума ни иска да бъде най-важният. Това е цяла вътрешна политика.

Блаженството е възможно само ако войната в съзнанието ни спре. И тази война може да бъде прекратена; не е толкова трудно да се издигнем над нея. Необходимо е само осъзнаване.

Започнете да наблюдавате шума в ума си. Постепенно ще започнете да осъзнавате, че имате лудница в главата си. И трябва да живеем в този кошмар!

Чрез наблюдение ще се случи чудо: това, което наблюдавате, ще се изпари. И в момента, в който се изпари, ще останете сами с безмълвието.

Отначало ще има само интервали, малки промеждутъци между мислите. През тези малки прозорци ще можете да гледате реалността. Интервалите скоро ще започнат да стават все по- големи; те ще идват по-често, ще бъдат по-дълги.

Древните мистици са изчислили – и аз съм напълно съгласен с тях – ако човек може да остане в пълна тишина в продължение на четиридесет и осем минути, той придобива просветление, придобива абсолютно блаженство.

След това няма връщане назад. Преминахте отвъд времето, отвъд неговите всепоглъщащи живи пясъци. Изкачихте се на скалата на вечността.

Ошо

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post