пт. апр. 26th, 2024

Искате да възпитате успешни деца? Пет съвета от майката на Илон Мъск

„Научих ги да работят и да правят това, което им харесва.“

Илон Мъск е известен с много неща, но страстта му към работата е на първо място в този списък.

Той често повтаря думите: „Все още никой не е успял да промени света, като работи само 40 часа седмично“. Разбира се, в същото време изобретателят също многократно отбелязва в интервютата си каква цена трябва да се плати за това.

В интервю за HBO Мъск каза: „Никой не трябва да ви принуждава да работите толкова много. Това не е хубаво. Хората не трябва да работят толкова много. Скапва мозъка и причинява болка в сърцето. Имаше моменти, когато работех по 120 часа седмично. Това няма да пожелаете и на врага.

За добро или за лошо, откъде у Мъск се взела тази страст към работата?

Ако попитате майка му за това, тя вероятно ще признае, че е изиграла важна роля в това.

Майката на Илон Мъск

Бившият канадски модел и диетолог Мей Мъск сега е на 72 години. Тя има 2 сина – Илон и Кимбал, както и дъщеря Тоска.

Наскоро тя публикува новата си книга. Преди да я публикува, Мей написа есе, в което говори за ключовите моменти в отглеждането на децата си. Накратко, тя ги научава на упорита работа от детството и позволява на децата да правят това, което им харесва.

„Ужасен човек“

Детството на Мъск е трудно. Той е роден в семейството на Мей и Ерол Мъск. Когато е на 9 години, родителите му се развеждат и момчето остава при баща си. По-късно, в интервю за Rolling Stone, предприемачът признава: „Баща ми беше „ужасен човек“.

След като завършва университет, Мъск се премества от Южна Африка в Канада, където скоро се преместват брат му, сестра му и майка му.

„Не се чувствах виновна“

При тези обстоятелства Мей трябвало да работи постоянно, но тя „не се чувствала виновна за това, защото просто нямала друг избор“.

Пет ключови моменти, които са помогнали на жената да отгледа толкова успешни деца:

1. От ранно детство ги научих да работят.

Тук Мей дава някои от своите примери, но независимо дали го е осъзнала или не, ползите от този подход отдавна са научно доказани. Така, според резултатите от едно проучване, децата, които вършат домакинска работа, стават по-успешни от своите връстници в бъдеще.

2. Научете се да ги виждате като възрастни.

Гледайки как е израснал Илон Мъск, можем да заключим, че е трябвало да расте „на скорост“. Мей нарича това характеристика на своя родителски стил, а не грешка.

Тя пише: „Родителите ми се отнасяха към нас като към възрастни, на които могат да разчитат. Очаквано това остави отпечатък върху моя метод на възпитание.

3. Оставете ги да правят това, което им харесва.

Мей Мъск пише: „Не съм ги принуждавала да учат и не съм проверявала как са си направили домашното. Това беше изцяло тяхна отговорност. „ И се получи.

4. Не ги учете на лукс.

Мей е против това родителите да глезят децата си и да им позволяват да свикнат с луксозен живот, преди да могат да си го позволят. Докато това не засяга тяхната безопасност, нека се грижат сами за себе си.

Майката на изобретателя казва: „Докато учеха в колежа те живееха много зле: матрак на пода, шестима съквартиранти или дори порутена къща. Но това не ги притесняваше. Ако децата ви не са свикнали да живеят луксозен живот, те могат да се справят с всичко.

5. Направете децата отговорни за бъдещето им.

Нейният съвет тук се ограничава до думите „не се притеснявайте“. Мей пише: „Много родители се притесняват твърде много за децата си. Искате ли съвет? Нека вашите деца да носят отговорност за бъдещето си. Научете ги на добри обноски, но нека те решат какво искат от живота.“

cluber

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post