пт. апр. 19th, 2024

Какво да направите, ако някой не ви харесва

Невъзможно е да се угоди на всички. Приемете това, не се отчайвайте и не се приспособявайте към другите.

Реагираме болезнено на отхвърлянето, каквото и да е то: приятелство, романтични връзки или общуване с колеги. Някога такава реакция е била необходима за оцеляването. Когато сме живели в племена, отхвърлянето и изгонването от общността практически е означавало смърт. Следователно, ако някой ни отхвърли, в мозъка се появява толкова силна химическа реакция, че причинява физическа болка.

След това преминаваме през няколко етапа. Първо, обвиняваме себе си. Струва ни се, че сме разстроили другия по някакъв начин. Тогава изпитваме унижение и срам, чувстваме собствената си слабост. Опитваме се отново да спечелим благоразположението на този човек.

Дори и не защото искаме да му угодим – обяснява психотерапевтът Шон Гроувър, – просто мразим да чувстваме, че някой не ни харесва.“ В крайна сметка се чувстваме провалени.

Тези усещания са неприятни, но абсолютно нормални. Основното нещо е да не се фокусирате на тях и да продължите напред.

Не се обвинявайте за всичко

Заради открито изразената неприязън към тях, кара мнозина да се съмняват в себе си. Но помнете, че действията на хората обикновено се обясняват със собствените им проблеми и преживявания. Не става въпрос за вас лично или за другия човек, а за двама ви.

Просто този конкретен човек в този момент от живота е несъвместим с вас.

В допълнение, разположението на другия човек към вас е свързано и с това каква полза има от вас, дори и несъзнателно.

Проявява се и при животните“, казва Дженифър Вердолин, изследовател на поведението на животните от университета Дюк. „Те предпочитат да прекарват време с особи, които са подобни на тях по статут, характер или генетични връзки.

Ако нямате нищо общо, което да е ценно и за двете страни, ще бъдете отхвърлени. Това е почти неизбежно.

Анализирайте поведението си

Не се обвинявайте, че не ви е харесал. Ако обаче това се случва постоянно, опитайте се обективно да погледнете поведението си.

Опитайте се да разберете причина защо сте били отхвърлени. Например, казано ви е, че твърде много се хвалите или сте се фокусирали само върху себе си. Помислете дали има истина в това. Анализирайте поведението си. Ако наистина правите това и то е неприятно за други хора, работете върху себе си.

Само не прекалявайте. Разбира се, някои от вашите навици могат да дразнят другите. Но често това просто отразява страховете, предразсъдъците или неприятните спомени на този човек.

Създавайте си нови приятели постепенно

Попадайки в нов кръг от хора, ние се чувстваме самотни. Например на нова работа или след преместване в друг град. В такива ситуации отношенията на останалите вече са се развили – лесно е да се почувствате аутсайдери.

Станете част от новата среда постепенно. Например поканете колега да обядва заедно. Но не се опитвайте веднага да се присъедините към групата. Свържете се с този, който е най-приятелски настроен.

Не всеки е готов да ви посрещне веднага с отворени обятия. Фокусирайте се върху тези, които са готови да направят крачка напред.

Прекарвайте повече време с тези, които ви ценят

Със сигурност имате поне няколко човека, на които можете да разчитате в трудни моменти. Разговаряйте по-често с тях. Това ще повиши самочувствието ви и ще възстанови увереността в себе си.

Укрепвайте отношенията с хора, които ви ценят. Това е по-полезно, отколкото да се тревожите за тези, които са ви отхвърлили.

И помнете, най-добрият начин да създадете истински приятелства е да бъдете искрени. Не очаквайте всички да се втурват към вас. Подобно отношение изобщо няма да привлече другите при вас.

И изпратете хейтърите, знаете къде

Поне мислено. Понякога просто трябва да приемете, че някой е против вас.

Няма нищо страшно, ако сте се сдобили с враг“, казва Шон Гроувър.

Ако хората ви завиждат, игнорирайте това.“

Не настройвайте умишлено другите срещу себе си. Но ако някой не ви харесва и това усещане е взаимно, тогава не се притеснявайте. Не е нужно да се опитвате да го направите приятел.

lifehacker

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post