пт. апр. 19th, 2024

Омар Хаям: Не се доверявайте на този, който говори красиво

В думите се крие огромна сила!

Склонни сме да вярваме повече на това, което звучи красиво. И се съмняваме в това, което е неприятно за вярване …

Вече (някога) са се случвали различни ситуации с други хора и много мъдреци вече са разказвали за тези събития, давайки разумни препоръки. По-лесно е да запомните полезните технологии, ако са написани в добри стихове:

„Не вярвайте на някой, който говори красиво: в думите му винаги има игра.
Доверете се на онзи, който мълчаливо твори красиви дела“.

Красивите и увлекателни истории на вашия събеседник са един от знаците да бъдете нащрек. Без значение колко вълнуващо, жалко и интересно – веднага се научете да бъдете нащрек.

Добрият оратор по правило е човек, който работи повече в разговорния жанр, отколкото всъщност конкретно да прави нещо. Тъй като майсторът се усъвършенства в професията си, „говорещият“ се усъвършенства в разговорния жанр.

Словото е огромна сила и в същото време много опасна. Думата в устата на истински майстор е страшно оръжие.

Много е лесно да фантазирате и да лъжете във вашите истории. Да лъжеш „правдиво“ и „красиво“ – това вече е изкуство, което лъжците усъвършенстват с години (майсторство в жанра).

Особеността на такава игра е, че никой не ви дава никакви доказателства. Разказват ви красиви истории само с една цел – да ви накарат да похарчите активите си в интерес на разказвача. Това не са само пари – това могат да бъдат вашите връзки (желанието да ги използват в своя полза), вашите умения (да ви накарат да използвате за тях времето си), които можете да използвате, вашето участие в различни демонстрации от ваша страна и други опции. В същото време в тези „събития“ винаги сте използвани тайно (дори не подозирате как всичко може да завърши).

Главният капан е в това, върху което са изградени тези игри, това, което привлича всеки – получаване на големи ползи при минимални разходи. Основният принцип, използван от такива „говорещи“, е използването на чувството за човешка алчност на техните събеседници.

Разказват ви „правдоподобни“ истории с една цел: да задържат вниманието ви възможно най-дълго и да създадат благоприятно впечатление (висока степен на доверие у вас). Има технологии, които ще позволят при правилно структуриран разговор да ви принудят да се съгласите с това, на което не бихте се съгласили в друга ситуация.

Във всички ярки истории винаги има определен процент лъжи (фантазия). Невероятните перспективи и „златни планини“ са в състояние да приспят бдителността на всеки, дори и най-предпазливият.

Създайте си правило – веднага щом чуете завладяваща, ярка и впечатляваща реч и започнат внимателно да ви предлагат някаква форма на участие в това, веднага се запитайте какво ще се случи, ако всичко това не се получи и какви загуби лично можете понесете. След това, след пауза, с хладна глава си спомнете всичко разказано и направете анализ, но без емоции и еуфория от обещания. Това може да ви спести много неприятности.

Същността:

Колкото по-проста е реализацията (колкото по-малка е вашата роля, но колкото по-голяма е ползата) – толкова по-голяма е опасността;
Колкото по-фантастично (изгодно) е предложението, толкова по-голяма е опасността;
Колкото по-малко време ви е дадено за вземане на решение, толкова по-голяма е опасността.

„Умният ще намери изход от проблема. Мъдрият просто няма да попадне в такава „засада“!“

cluber

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post