чт. апр. 25th, 2024

Как вашата прекалена доброта разрушава живота ви

Ако в отговор на грубост винаги обръщате и другата буза, много скоро цялото ви лице ще бъде в синини.

Как да не допускате хората да не бъдат груби с вас: 5 съвета

От детството ни учат да не отговаряме на злото със зло. Казваха ни да отговаряме на злото с добро. Ние сме научени да мисли, че добротата е най-добрият начин за разрешаване на конфликт, защото доброто винаги трябва да побеждава. Но не всички се придържат към подобно поведение.

Според психолога Клифърд Лазарус обаче този стил на поведение само информира агресора, че като продължава да проявява агресия към вас, той може да постигне това, което иска. И дори има и логично обяснение – така нареченият Закон за ефекта.

Той се свежда до факта, че хората са склонни да повтарят типа поведение, който им позволява да задоволяват нуждите си, и обратно, както и да избягват действия, които не водят до това, което искат.

Тоест, ако се отнасяте изключително добре към човек, който постоянно се държи грубо, вие му показвате, че неговото неприемливо поведение поражда у вас … любов към него.

С други думи, като постоянно проявявате доброта в отговор на грубост или агресия, вие някак си насърчавате човека да продължи да се държи грубо.

Разбира се, това не означава, че трябва да изпускате нервите си всеки път, когато срещнете някой, който се държи неприемливо. Много е важно обаче да запомните, че понякога можете да сте твърде добри. Ако нещо не ви устройва, много е важно да го кажете навреме.

Често се случва така, че човек, който винаги е добър към всички, просто да се опитва с всички сили да избегне конфликт. Но това не си струва да се прави; не става въпрос да се държите като простак в отговор на грубост. Но ако възникне необходимост, трябва да отвърнете. Трябва да можете да отстоявате себе си, дори ако конфликтът, който искате да избегнете, започне. Не забравяйте: „Блажени са кротките, защото те ще наследят земята“.

Тази библейска мисъл обаче не означава, че винаги трябва да обръщате и другата буза. Ако правите това постоянно, то много скоро цялото ви лице ще бъде насинено от шамари!

Как да насърчите доброто отношение към себе си и да предотвратите хората да бъдат груби или агресивни към вас

1. Не насърчавайте хората да се държат спрямо вас така, че това да ви причинява дискомфорт.

2. Актьорът Алън Алда дава един много добър съвет: „Бъдете честни с другите, но поддържайте отношения с хората точно толкова дълго, колкото те са честни с вас“.

3. Научете се да отвръщате на удара и да настоявате на своето в разумни граници.

4. Не насърчавайте грубост по отношение на вас.

5. Ако някой се държи с вас грубо и неприемливо, кажете му. Не е нужно да се усмихвате и да се преструвате, че всичко е наред.

Мислете за добри неща, постъпвайте правилно, изпитвайте положителни емоции!

©Adam Dachis

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post