Избирайте хора с вашите ценности и ще бъдете щастливи!

Преди си мислех, че човек може да бъде всякакъв, дори и недобър. Просто така се е развил животът му в семейството, така са го възпитавали родителите му или духът му трябва да премине точно през такива уроци.

Разбирам това и сега, но вече искам около мен  да има различни хора, такива, за които честта, словото, достойнството, съвестта имат значение.

Вероятно поради заетостта си в домакинствата жените рядко се замислят върху тези категории. По-точно, общоприето е, че те нямат нищо общо с женствеността, следователно не си струва да се работи върху характеристики, които не развиват женствеността, не помагат да се намери мъж и да се омъжат, и, изглежда, само пречат на реализацията във външния свят.

Това е заблуда. Всяка връзка може да бъде дългосрочна и с високо качество само в един случай: ако ценностите на хората съвпадат.

Много ме безпокои мъж, който не може да обясни какво означават за него честта и способността да държи на думата си. Ако той определя съвестта си като „Опитвам се да не лъжа, най-много просто ще замълча“, тогава като личност той е тъжна картинка.

Съвестта определено е нещо повече. Ако човек не може самостоятелно за себе си да определи моралните си категории, да се контролира, да оценява действията си, то това е много тъжно.

Психолозите могат да обяснят всяко човешко поведение. От гледна точка на това как да намерите извинение за себе си, това е много удобна наука. Човекът има безброй сексуални контакти, манипулира, избягва отговорност? Това означава, че той е бил необичано дете, има разстройство на привързаността поради травматична връзка с майка си и много други неща.

Но ако сте пораснали, станете възрастни, възпитавайте се сами! Потърсете своето самосъзнание! Винаги можете да намерите оправдания за болката, която причинявате на други хора, но по-често виждате какво правите, поне чрез реакцията на другите.

Ако имате здрав мозък (без органични поражения от детството), трябва да можете да анализирате. Дори ако неизвестна сила ви подтиква да откраднете или да се възползвате от тялото на друг човек, вие сте в състояние да разберете, видите, почувствате, че правите на другия нещо лошо. И виждате! Но вие предпочитате да пъхнете тези съмнения в далечния ъгъл на вашето съзнание и да се оправдаете.

Ако човек се управлява от такива ценности: пари на всяка цена, удоволствие на всяка цена, самоугаждане, той се превръща в мръсно същество от много ниско ниво.

Психологически погледнато, животното „То“ доминира над „Аз“ при пълното отсъствие на „Свръх-Аз“. „Аз-ът“ осъзнава и задоволява неосъзнаваните желания и нужди на „То“ с помощта на нормите и законите на „Свръх-Аз“.

Наличието и на трите компонента „То“, „Аз“ и „Свръх-Аз“ в човешката психика го прави завършена, цялостна личност. В противен случай се получава сурогат, недодялан човек, а с такъв е невъзможно да се изгради нещо пълноценно.

Интелигентността, умът и образованието сами по себе си не определят ценностите от висш ред. Тези ценности се сформират от вътрешна чистота и запълненост, от неуморна работа върху себе си.

Те правят човека не просто живо същество, а Личност. Само ценности от висш порядък: достойнство, уважение, самоуважение, сила на волята и твърдост, съвест създават високи вибрации на душата и правят човека чист и светъл.

Такива хора не могат да живеят, да бъдат приятели, да работят с мръсни персони. Те никога не могат да бъдат разбрани. Те неизбежно ще се стремят да потиснат и унищожат. Неосъзнаваното е в пъти по-мощно и по-силно от свръхсъзнанието.

Избирайте хора на вашето ниво на ценности и ще бъдете щастливи!

econet

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!