пт. апр. 26th, 2024

Не се тревожете, а и не се старайте твърде много

Колкото и да се опитваме да бъдем добри, да помагаме на хората, да не грешим, някои индивиди винаги ще намерят нещо, за което да ни обвинят

Освен това обвиненията могат да бъдат особено абсурдни. По-добре насочете енергията си към собственото си развитие, осъзнатост, благополучие. Все едно – малко ще са хората, които ще оценят вашите добри дела.

Не се тревожете. И не се престаравайте … да бъдете добри и светли, прекалено добри и прекалено трудолюбиви. Винаги ще намерят нещо, за което да се хванат и да ви обвинят. Но ако не го намерят, ще си измислят и ще ви наклеветят.

Не е нужно да се напрягате, за да угаждате на всички и да бъдете безгрешни

Това ги вбесява още повече, когато няма за какво да се хванат и за какво да ви упрекнат.

Академик *Лихачов бил упрекван, че не псува. Как така? Що за подло лицемерие? Всички в лагера псуват, а този не. Веднага става ясно, че това е враг на народа и негодник!

Д-р Лоуен, който е удостоен с Нобелова награда, бил обвинен в магьосничество. Той лекувал сърдечно болни с думи. И  успявал да ги излекува, негодникът! Магьосник, това е ясно. Въпреки че двадесети век е започнал отдавна; но бил обвиняван и клеветен.

Не се безпокойте. И не се напрягайте много

Живейте в мир със себе си и с Бог, това е. Не се напрягайте твърде много, за да угаждате на всички и да бъдете безгрешни. Все ще намерят нещо, за което да ви обвинят. Или ще го измислят.

Колкото повече доброта и светлина давате на света, толкова повече ще бъдете обвинявани. И ще ви клеветят. Просто си живейте живота, и това е всичко. Бъдете умерено добри – и към своите. И не се притеснявайте какво ще кажат хората. Добрите ще говорят добро. А за подлите – да, това всъщност не ви интересува.

econet

* Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР.

Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство.

Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

По примера на Петър Струве е един от двамата руси най-задълбочено оценили българския принос във възникването, изграждането и утвърждаването на Русия с нейната култура.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post