чт. апр. 25th, 2024

Тъмната страна на добрите хора

Често се възхищаваме на добротата на някои хора. Изглеждат толкова внимателни и грижовни. Но понякога зад добротата се крият определени мотиви

У Хората винаги се съчетават и добро, и лошо. Някои хора са по -добри от останалите, докато други ни изглеждат неприятни. Някой ще каже, че добротата е едно от най -положителните качества, които човек може да притежава. Не е ли хубаво да си в компанията на изключително позитивни личности? В края на краищата те винаги са толкова спокойни и надеждни.

Но ако се задълбочите и разберете мотивите на такъв мил човек, става ясно, че дори той има и своя тъмна страна. Най -доброто, което можем да направим, е да приемем факта, че въпреки че сме добри, имаме скелети в гардероба си. Тоест, винаги има нещо друго, скрито зад външния облик.

Защо някои хора са толкова добри?

Често се възхищаваме на добротата на някои хора. Изглеждат толкова внимателни и грижовни. Но често зад тяхната доброта се крият определени мотиви. Ето само няколко от възможните причини хората да се държат добре:

1. Те ​​имат развит комплекс на мъченика.

Виждали ли сте някога как някой прави всичко, за да ви угоди? В името на грижата за друг човек, добрите хора са готови да жертват собственото си щастие и благополучие, съчетавайки безкористност и доброволно робство. Такива хора искат да изглеждат като мъченици, изисквайки признание и благодарност от ваша страна за тяхната доброта. Ето я – една от тъмните страни на добрите хора.

2. Тяхната доброта е форма на манипулация.

Прекалената доброта може да се използва като манипулация, за да получите това, което искате. Например, нарцистичните мъже често проявяват необосновани чувства към жена, за да я привлекат в капан. Те са истински майстори на измамата и манипулациите. Те започват, като убеждават партньора си, че между тях съществува уникална и специална връзка. След като вниманието на жертвата бъде приспано, манипулаторите установяват пълен контрол над нея. Проучване през 2020 г. установи, че нарцисите са склонни да полагат големи усилия, за да впечатлят другите хора.

3. Лъжат.

Един от най -мрачните аспекти на добрите хора е склонността им да лъжат. Те постоянно се самозаблуждават, като се съгласяват с неща, които не харесват. Те лъжат другите хора, за да не се чувстват тъжни. Тези хора толкова се страхуват да не разстроят някого или да изглеждат егоистични към другите, че престават да бъдат искрени. Добрите хора не казват истината за това кои са всъщност. Липсва им смелостта да отстояват собствените си убеждения. А в една връзка прекомерната доброта, съчетана с неискреност, поражда само недоверие и негодувание.

4. Те угаждат на другите хора.

Добрите хора често се занимават с угодничество. Основният им инстинкт е да угаждат на всички около тях. Те искат да бъдат добри, въпреки възможните последици и затова винаги казват „да“, дори и да не искат. Угодничество излиза извън пределите на добротата. Това включва избор на правилните думи и действия, за да се направи някой щастлив. Желанието да угаждате на всички около вас и навикът да поставяте желанията на другите пред собствените си могат да повлияят негативно на вас и нашите взаимоотношения.

Негативни последици от добротата

У прекалената доброта има много негативни последици:

Вас ви приемат за даденост
Хората се възползват от вашата доброта
Страхувате ли се да помолите за помощ
Вашата щедра природа е подложена на издевателства
Негативно влияние върху самочувствието ви,
Неадекватност на собствения живот, причинена от постоянна загриженост за други хора,
Емоционално изгаряне.

Източник: econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post