сб. апр. 27th, 2024

Съдбата не сключва бартерни сделки: колкото добро правиш, толкова ще ти се върне

Подлите хора успяват да живеят добре, а благородните нямат късмет?

Когато се опитваме да разберем логиката на живота, често обезценяваме достойнствата на онези хора, които имат по -голям късмет от нас. А вярваме в святостта на тези, които имат по -малко късмет …

„В недоумение съм!“ – казва моя позната.
– Спомняш ли си, че на нашия пазар един мъж, Рамадан, продаваше домати, претегляше всички подред? Той отиде в столицата, нае апартамент и започна да претегля хората там. И много скоро се сдоби със собствен тристаен апартамент в центъра. Не, не го е заработил.

Някакви хора го помолили да се грижи за възрастния им слабоумен син, преписали му всичките си недвижими имоти и бързо се преместили в по-добрия свят. И Рамадан, неочаквано за всички, забогатя“.

Новината за неочаквания късмет на пазарния търговец разтърси цялата област. Хората завиждаха. И решиха: Рамадан не е честен човек, той има черна душа. Той е помогнал на старите хора, те не са починали сами. Бедните хора дори не разбраха с кого са се свързали! Те повярваха на обещанията му, сладките му речи!

Но историята има продължение …

Някой от общите познати видял Рамадан на сватба, някой случайно се натъкнал на него в Европа. Хората не вярвали на очите си: той се разхождал навсякъде със споменатия по-рано слабоумен човек. Грижел се за него като брат. Облечен, сресан, ясно е, че се храни добре. На сватбата седели един до друг на масата, като двама членове на семейство.

Мнозина се засрамили от дългия си език. Рамадан се оказа отговорен човек, той изпълнил обещанието си да се грижи за болния човек на 100%. Въпреки че имало и такива, които все още не се отказаха: „В името на скъпия апартамент…“

Но какво е апартамент за Вселената? Нищо. Бетонна клетка. Щастието дали се измерва с апартаменти? Не, хората се съгласиха помежду си да смятат богатите хора за щастливи, а бедните за нещастни.

Има хора, които   и муха не са обидили, готови са да жертват себе си, времето си в името на близките си, да помагат във всичко, да отговарят на чуждите изисквания. И какво? Ще имат ли нещо добро в живота си? Практиката показва, че не е така.

Много зло, което ми се струваше добро преди
И добро, което се обърна към мен само със зло!
Не знам какво искам? Дай ми, Боже,
Това, което ще внесе доброта в душата ми и в дома ми!

***

Ако мелница, баня, луксозен дворец
Получава като подарък глупак и подлец,
И достойният отива в робство заради хляба –
Не ме интересува твоята справедливост, Творец!

***

Доброто и злото са във вражда – светът гори.
А какво да кажем за небето? Небето гледа отстрани.
Проклятия и радостни химни
Те не достигат сините висини.

Съдбата не влиза в бартерни сделки – колко добро правите, толкова   ще ви се върне и дори с лихва.

В живота случайността играе важна роля.

На мястото на Рамадан би могъл да е някой друг и той също би получил апартамент. Защото старите хора вече са взели това решение. Или може би не. Може би са го видели като подкрепа за сина си.

За някои той е нечестен търговец от пазара, но за някой е ангел пазител.

Ако можете да видите красивото, това е само защото носите красивото в себе си. Защото светът е като огледало, в което всеки вижда своето отражение! ”- Пауло Коелю.

Бях силно повлияна от думите на Пауло Коелю. Те ми помогнаха да разбера едно важно нещо: когато се опитваме да разберем логиката на живота, ние обезценяваме и омаловажаваме достойнствата на онези хора, които са по -щастливи от нас. А ние възхваляваме святостта на тези, които имат по -малко късмет. Но истинската същност на нещата е дълбоко скрита от нас, ние никога няма да я разберем. Дори случайностите са подчинени на закономерности.

А това, че всичките ми съседи веднага започнаха да мислят лошо за човека, разказва много за тях самите.

Адаптирано от: Madame Helga

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post