вт. апр. 23rd, 2024

Ошо: Битието не е длъжно да превърне фантазиите ви в реалност

Какво е агония и какво е екстаз

Едно и Също. Те не са противоположни, както обикновено се смята. Те се допълват взаимно, те са неразделна част от едно цяло. Едното не може да съществува без другото.

Отначало това не можем да го разберем, защото те винаги са се считали за диаметрални противоположности. Да, те са диаметрално противоположни, когато се гледат отстрани. Но всички диаметрални противоположности са свързани помежду си отвътре. Отрицателните и положителните полюси на електромагнитното поле, тялото и душата – когато се гледат отстрани, те са не само различни, но и противоположни. Но ако погледнете отвътре, те са две страни на едно и също явление.

Нека първо се опитаме да разберем тяхното значение.

Какво е агония?

Това не е просто страдание, мъка, болка. Всичко това е твърде повърхностно, точно като вълнички във водата. В това няма дълбочина. Вече сте изпитали много болка, много мъки и много страдания и много добре знаете, че всички те идват и си отиват. Те не оставят следа след себе си, дори не оставят белези след себе си.

Да, докато са тук, се чувствате сякаш сте погълнати от тази болка без остатък. Но когато болката изчезне, вие прекрасно разбирате, че това бяха просто моментни емоции, те бяха откъснати от разума. Когато сте в облаците, сякаш се давите в тях, погълнати сте от тях. Но след като вятърът разпръсна облаците, вие вече сте убедени, че сте били извън облаците.

Имайте предвид тази разлика, тъй като тя е основната разлика.

Агонията е неразделна от вас, това сте вие.

Болка, страдание, мъка – всички те са различни от вас, което означава, че идват незабавно и също толкова мигновено изчезват. Те имат своите причини и когато причините изчезнат, те също изчезват. В по -голямата си част, всичко това вие правите сами.

Надявате се на нещо, което не се случва – и тогава изпитвате огромно разочарование. Изпитвате такава болка и отчаяние, сякаш самото битие ви отхвърля. Всъщност нищо подобно не се е случило, вашите очаквания са виновни. Колкото по -голямо е очакването, толкова по -силно е разочарованието, което следва.

Всичко е във вашите ръце, вие сами решавате дали ще се разочаровате от живота или не. Просто очакванията ви трябва да станат по -малки, тогава разочарованието ще намалее в същата пропорция. Ще дойде ден, в който няма да има очаквания, което означава, че никога повече няма да се сблъскате с разочарование.

Замисляте се, рисувате си въздушни замъци на удоволствие и радост и те остават нематериализирани, тъй като битието не е длъжно да превърне фантазиите ви в реалност. Никога не ви е обещавано, че всичко планирано ще се случи. Приехте го за даденост, без дори да се притеснявате да получите допълнителна информация, сякаш някой ви дължи нещо.

Вие сте задължение на битието за всичко, което имате. Битието не ви дължи нищо. Следователно, ако тичате след сянката в опит да я хванете, няма да успеете – това е в противоречие с естеството на нещата. Болката идва по -късно, защото сте били толкова погълнати да бягате след сянката, че почувствахте нещо като удовлетворение.

Тук целта оставя своя отпечатък. Въпреки че не я хванахте в ръцете си, а тя проблясваше някъде в далечината, но тя все още е тук. И това е само въпрос на време, въпрос на допълнителни усилия. Станете малко американец: опитайте отново и отново и рано или късно битието ще ви отстъпи.

На битието не му пука кой си – американец или сомалиец. То никога не отстъпва на никого – то просто съществува според собствените си закони.

Полагайки усилия да задоволите желанията си, да принудите природата и битието да ви последват, вие създавате причина за болка и страдание.

В момента, в който разберете това, ще се отървете от причините. А да се отървете от причините, означава изчезването на всичките ти скърби. Те бяха ваша проекция.

Ошо

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post