чт. апр. 25th, 2024

Не показвай колко можеш да правиш, да изтърпиш, да даваш

Защото след това ще изискват от теб все повече. И дори много повече. И ще те притискат.

Ако можеш да направиш толкова много, тогава можеш още повече. И още! Хайде, ние самите видяхме и знаем колко можеш.

Видяхме го, помним го. Даде много и прости много. Така че можеш да продължиш да даваш и да прощаваш. Днес работи за трима. Така че и утре ще можеш. И като цяло винаги.

Не показвай горната си летва, не хващай веднага тежките гири. Защото ти самият показа, че можеш. Така че продължавай. Измерихме твоята скорост, товароносимост, издръжливост. И сега очакваме точно това от теб.

Рекордът ще стане задължение, в това е работата. И ако забавиш темпото, оплачеш се от умора или се разбунтуваш малко, те ще ти кажат: разочаровани сме от теб! Измами очакванията ни. Ти си лош. Мързелив. Нечестив. Алчен.

Можеш да правиш всичко перфектно, но нарочно се преструваш. Вчера даде, направи, изтърпя, не спа, не яде и не поиска пари. Следователно можеш перфектно да даваш, да правиш, да издържаш, да не спиш и да не ядеш. Ти сам го демонстрира! Така че хайде, не бъди мързелив, не бъди скъперник!

Това е трагедията на онези, които се стараят толкова много. И показват своите най-високи възможности и най-добри качества. Тогава това става норма, а не рекорд. Обичайно  действие, а не подвиг. Ако не повториш рекорда и не го подобриш, те ще те обвинят в злонамереност. И ще те нарекат безделник и измамник.

А онези, които са оцелели от исканията, претенциите, подтикването и обвиненията, стават по-умни по-късно. И те не бързат да направят крачка напред, да се втурнат да помогнат, да работят с всички сили, да спасят някого … Да поставят рекорди по доброта и да вършат подвизи на саможертва. Тези хора   помнят отлично как всичко завърши миналия път.

И тогава им казват: ох, колко малко са добрите хора! Колко малко са трудолюбивите, честните, щедри, грижовни, тези, на които може да се разчита!

Къде са тези добри хора?

Те просто станаха по-опитни и вече не показват най-добрите си качества. Или са умрели под непоносимото бреме на другите, опитвайки се да оправдаят чуждите очаквания и изисквания.

Затова все по-малко са милите и трудолюбиви, жертвоготовни и търпеливи хора.

Анна Кирянова

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post