сб. апр. 20th, 2024

Татуировката – власт и печат на миналото


Татуировката е знак. Печат на тялото. Когато човек си прави татуировка, той отпечатва в тялото си онази ситуация, онези събития, онези емоции, които са били с него по време на татуирането. Запечатва завинаги ситуацията и състоянието.

Така че ​​погледнете белега – и си спомнете при какви обстоятелства сте го получили. Никога няма да забравите… Операция, нападение, война, злополука, нещастен случай…

Татуировката се прилага умишлено. Това е още по-мощен отпечатък.

Понякога се прилага с възпоменателна цел. За увековечаване на събития или взаимоотношения. А сега се прилага с декоративна цел и със символична.

И тогава животът се променя. И ще стане ли знакът пречка за промяна? Това трябва да се обмисли сериозно, преди да се приложи.

Ние се променяме. Но знакът остава същият.

Като дете ми показаха едно момиче, което направи толкова голяма татуировка на ръката си: „Коля“. Тя обичала Коля и решила да отпечата името му завинаги.

Нищо хубаво не се случи с Коля. И никой не се запозна с приличното момиче. Изведнъж Коля е някъде наблизо. И е съвсем ясно, че Коля е завинаги. Момичето принадлежи на Коля.

Знакът остава и понякога дърпа в миналото, пречи на щастието. Първоначално сладко зайче или свиреп тигър отговаряше на душевното състояние на човека и неговите обстоятелства. А после спряха да съвпадат. Те са се превърнали в символ на миналото, от което искате да си тръгнете, да се отървете от него. Но знакът не ви позволява да го направите.

Да се ​​направи или не татуировка е личен въпрос на човек. В исляма, например, татуировките са забранени. И в юдаизма също. Но това е религиозен въпрос. И от гледна точка на знак, символ, татуировката е печат. Отпечатък върху тялото за момент от времето. Събития, вашето състояние в този момент, вашето настроение. Отпечатване на принадлежност към определена група, клетва за вярност – може да се каже така.

Но времената се променят и ние се променяме с тях, както казва латинската поговорка.

Понякога татуировката започва да тежи и да пречи. Дори да е много красива. Тя „привлича“ събития, хора и обстоятелства, които вече не са необходими. Дори вредни. Татуировката може да попречи на развитието и промяната.

Една престъпна фигура похарчи цяло състояние, за да се отърве от сините татуировки. Защото никой не го възприемаше като бизнесмен. Възприемаха го като опасен престъпник.

Или – един успешен човек започна да губи успеха си. Неговият възглед се промени, времената се промениха. А китайските символи противоречат на днешната му философия и религиозни вярвания. Имаше дисонанс между символа на тялото и символите на съзнанието.

И така, какво – да направите или да не направите татуировка – никой не може да посъветва възрастен. Това е негово лично решение.

Но това е отпечатък. Печатът свързва и запечатва. Това е, което е важно да запомните. Не забравяйте, че татуировката няма да ви позволи да забравите. Това е отпечатан спомен. И трябва да помислим за това…

Анна Кирянова

 

Последвайте ни в Телеграм

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post