чт. апр. 25th, 2024

Колкото по-кратък е вашият сън, толкова по-кратък е животът ви

Водещият невролог Матю Уокър, директор на Научния център за съня в Калифорнийския университет в Бъркли, установи връзка между лишаването от сън и различни заболявания.

Той доказа, че недоспиването повишава риска от рак, инфаркт и болест на Алцхаймер, а нормалният сън може да лекува нервни разстройства, пише Guardian.

Матю Уокър публикува резултатите от дългогодишните си изследвания върху съня в книгата „Защо спим“.

Според него причината за болестта на Алцхаймер при Маргарет Тачър и Роналд Рейгън е лишаването от сън: и двамата политици често говореха за това от колко малко сън имат нужда. Ученият смята съня по-малко от осем часа на ден за критичен. В същото време броят на хората, които могат да спят само пет часа на ден без последствия, е по-малко от един процент от общото население на планетата.

След като разберете, че след една непълноценна, 4-5-часова нощ, нивото на вашите клетки, които атакуват раковите тумори, пада със 70%, или че липсата на сън е пряко свързана с рак на дебелото черво, простатата и гърдата, или че Световната здравна организация класифицира всяка форма на нощен труд като вероятен канцероген, вече няма да искате да игнорирате съня си,“ казва Матю Уокър.

Колкото по-кратък е сънят ви, толкова по-кратък е животът ви.” Липсата на сън струва на икономиката на Обединеното кралство над 30 милиарда британски лири годишно като пропуснати приходи, или 2% от БВП, казва той.

Уокър смята, че в развития свят сънят се свързва със слабост, дори срам.

Искаме да изглеждаме заети и един от начините да го изразим е да говорим за това колко малко спим“, казва Уокър. – Никой няма да каже, когато гледа спящо бебе: „Какво мързеливо дете!“ Знаем, че сънят не може да бъде предмет на преговори за дете. Но с възрастта това спира. Хората са единственият вид, който умишлено се лишава от сън без видима причина.“

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post