пт. апр. 19th, 2024

Как гигантските ята успяват да летят синхронно (видео)

Малко неща са по-впечатляващи или по-удивителни от голямо ято птици, летящи над главите ни в синхронен танц по небето

Сега изследователите са разбрали как тези птици успяват да се реят толкова близо една до друга, без да се сблъскват.

Учените се фокусираха върху скорците (Sturnus vulgaris), които обикновено летят на големи ята. Те създавали компютърни модели, докато измислили такъв, в който птиците на екрана се държали като истински. Предизвикателството било да се разбере как големите ята поддържат определена скорост, дори ако индивидите в тях летят по-бързо или по-бавно.

Тайната, както съобщава Nature Communications, се крие в „контрол на пределната скорост“: птиците, които летят между 8 и 18 метра в секунда, забавят или ускоряват малко, за да бъдат в крак с птиците наблизо. Но те отказват да променят скоростта си повече, което може да доведе до разпадане на ятото. Това поведение помага на животните да изостават, но в същото време да не забавят скоростта си толкова много, че летенето самостоятелно или заедно да стане невъзможно.

Тези тестове за скорост също помагат да се обясни защо всички стада скорци летят средно сс около 12 метра в секунда, независимо от техния размер, казват изследователите. Те отбелязват, че други видове птици, които образуват ята, вероятно използват подобна стратегия и че контролът на крайната скорост може да играе роля във всички видове колективно поведение в биологичните системи, било то движението на бактерии, скопления от клетки, ята от насекоми, или стада гръбначни животни. Принципите зад тези координирани движения може един ден да помогнат на инженерите да създадат дронове и други роботи, които да работят в синхрон, добавят те.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post