Любителите на кафето са изложени на по-нисък риск от ранна смърт

Според Британската асоциация за кафе, в страната се пият около 98 милиона чаши кафе дневно, докато Националната   асоциация за кафе съобщава, че цифрата е около 517 милиона чаши в САЩ.

Предишни изследвания показват, че тази напитка може да има ползи за здравето: Пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от развитие на заболявания, вариращи от хронично чернодробно заболяване до някои видове рак и дори деменция.

Сега учени в Китай откриха, че хората, които пият умерени количества кафе всеки ден, независимо дали е подсладено със захар или не, имат по-нисък риск от смърт в продължение на седем години от тези, които не пият кафе.

Подобни резултати са получени за разтворимо, смляно и безкофеиново кафе.

Проучването, публикувано в Annals of Internal Medicine, се основава на данни от повече от 171 000 участници в Биобанкаta на Обединеното кралство, която е събрала информация за генетиката, начина на живот и здравето на повече от 500 000 души от 2006 г., включително подробности за пиенето на кафе от участниците.

Екипът е използвал данни от смъртни актове, за да проследи участниците за среден период от седем години от 2009 г., през който са починали 3177 души.

След като взел предвид фактори като възраст, пол, етническа принадлежност, ниво на образование, статус на пушач, количество физическа активност, индекс на телесна маса и диета, екипът установил, че в сравнение с тези, които не пият кафе, хората, които пият неподсладено кафе , имат най-нисък риск от смърт.

Най-голямо намаляване на риска от смърт – с 29% – се наблюдава при тези, които пият от 2,5 до 4,5 чаши на ден.

Намален риск от смърт се наблюдава и при подсладено със захар кафе, поне при тези, които пият 1,5 до 3,5 чаши на ден. Тенденцията била по-малко ясна за хората, които консумират изкуствени подсладители.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!