вт. апр. 23rd, 2024

Астробиолози смятат, че Земята може да е разумно същество

Наскоро група учени се опитаха да разберат дали Земята може да бъде живо същество.

Астрофизици  проучиха идеята за „планетарен разум“ и споделиха изводите си на страниците на International Journal of Astrobiology.

Те считат, че изследването по този въпрос наистина може да ни помогне да разрешим глобалните проблеми, пред които сме изправени като вид, и дори може да помогне в търсенето на извънземен живот.

И така, може ли планетата Земя наистина да бъде разумно същество? Отговорът всъщност може да е да.

Посочвайки доказателства, че подземните мрежи от гъби могат да комуникират, изследователите твърдят, че широкомащабните мрежи от живот може да представляват огромен невидим интелект, който драстично влияе върху състоянието на цялата планета.

Те също предупреждават, че хората са основният вид, причиняващ промяна на планетата в момента, и че чрез балансиране между кризата с пластмасата и климата можем да повлияем трайно на баланса на околната среда.

„Все още нямаме капацитета да действаме колективно за планетата“, казва професорът по физика от университета в Рочестър и съавтор на доклад Адам Франк.

„Ние казваме, че единствените технологични цивилизации са тези, които не са се самоубили и те трябва да са достигнали етапа на истински планетарен разум“, добавя Франк.

„Това е силата на тази линия на изследване“, каза той. „Той съчетава това, което трябва да знаем, за да оцелеем в климатичната криза, с това, което може да се случи на всяка планета, където съществуват живот и интелект.“

Възможно е хипотезата, основана на планетарния разум, скоро да бъде потвърдена.

Ако има колективно тяло от знания, което се създава в пространството и времето и се прехвърля от един вид на друг, тогава концепцията за неговото самоорганизиращо се функциониране вероятно е правилна.

С други думи, ако хората смятаха Земята за живо същество, тогава вероятно щяха да бъдат по-внимателни към последствията от своите действия.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post