ср. апр. 24th, 2024

Мистериозна космическа буря разтърсва Земята веднъж на всеки хиляда години

Учените са открили, че приблизително веднъж на всеки хиляда години производството на въглерод-14 в атмосферата нараства, създавайки потенциално опустошителни радиационни бури.

Астрономите имат няколко хипотези за това какво може да е причинило това явление. Пълното проучване на тези събития обаче прави причината им още по-мистериозна.

Високоенергийните частици, удрящи азотните атоми в горните части на атмосферата, произвеждат радиоактивен въглерод-14, най-дългоживеещият радиоактивен въглероден изотоп, който влиза в планетарния въглероден цикъл и се поема от растенията. Това означава, че пръстени от древни дървета ще помогнат на учените да открият какво е причинило изобилието от въглерод-14 в далечното минало.

Преди десет години учените откриха обяснения за малките промени във въглерод-14 през последните хиляда години, но огромният скок през 774 г. сл. Хр. веднага ги озадачи.

Новото изследване, проведено от учени от различни области, също стигна до задънена улица.

През 2012 г. екип, ръководен от физика Фуса Мияке от университета в Нагоя, откри 774 изблика на въглерод-14 в пръстените на японските дървета. Оттогава това е потвърдено като глобален феномен, който носи името на Мияке.

Глобални събития от подобен мащаб потвърдени през 993 г. сл. Хр. и 660, 5259, 5410 и 7176 г. пр.Хр. Идентифицирани са и няколко по-малки събития.

Д-р Бенджамин Поуп от Университета на Куинсланд описва новото изследване като най-изчерпателното изследване на събитията Мияке, правено някога. Той обаче призна, че това не е разрешило мистерията, а само я е задълбочило.

Първата хипотеза за събитията Мияке е, че тези явления са причинени от мощни слънчеви изригвания. Ако това се случи днес, повечето от нашите сателити, както и интернет кабели и електропроводи, ще бъдат унищожени, потапяйки обществото в хаос.

Оказва се, че ако хипотезата е вярна, то събитията Мияке скоро ще съвпаднат с върховете на слънчевия цикъл. Поуп и др. обаче не успяха да намерят никакви доказателства за това. Те вярват, че слънчевата активност усилва слънчевия вятър и помага за защитата на Земята от космическите лъчи. В същото време учените не отричат ​​възможността за подобен сценарий.

Според друга версия, събитията Мияке може да са причинени от експлозии на свръхнови или други космически събития. Нито едно събитие Мияке обаче не е съвпаднало с някоя от известните свръхнови от последното хилядолетие, което очевидно отхвърля тази хипотеза.

Въпреки че авторите не са успели да обяснят тези събития, те са научили нещо много важно. Поне едно такова събитие е продължило повече от година, а други вероятно са продължили дори по-дълго.

„Вместо единична мигновена експлозия или светкавица, можем да наблюдаваме вид астрофизична„ буря “, – каза един от авторите на изследването Цинюан Чжан.

Учените смятат, че това е добра новина, тъй като по-широкото разпространение и по-малката катастрофичност не е толкова страшно за нас, въпреки че за дълъг период може да ни създаде някои проблеми.

Според експертите вероятността тези събития да се повторят през следващото десетилетие е почти 1 процент.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post