пт. апр. 26th, 2024

Три ситуации, когато не трябва да кажете истината

1. Действието вече се е случило и вие сте помолени да оцените неговия ужасяващ резултат. Ваш роднина е боядисал стените в невъзможен цвят, приятелката ви е подстригала косата си на „парцали“, колега е купил полумъртъв лаптоп на тройна цена – и всички те питат: „Е, как ти се струва, ама честно? .. .”

Защо тази истина е вредна за вашето здраве

Фразата „Ужас, какъв отврат!“ умножава броя на хората, обидени от вас и готови да ви измъчват с дребнави критики и нападки за отмъщение. Е, този, който не се обиди- ще се разстрои, ще иска да поправи всичко, ще ви потърси за помощ – имате ли нужда от всички тези проблеми?

Как да заобиколите истината

Отговорете одобрително или уклончиво на резултата „не е лошо, не е лошо“ или „зеленото би изглеждало очевидно по-зле“ и бързо преместете разговора към друга тема.

И не позволявайте на съвестта ви да ви гризе

Ако вашето мнение беше наистина важно за тях, те биха ви помолили за съвет какво да правят и как да действат ПРЕДИ TOВА.

2. Трябва да отидете на много скучно и уморително събитие, например, приятел от училище ви кани на сватба или роднини организират друго съвместно събиране – но вие изобщо не искате да отидете там.

Защо тази истина е вредна за вашето здраве

Да се ​​забавлявате против волята си или да прекарвате време в компанията на несимпатични хора е същото като да се предадете да бъдете разкъсани от енергийни вампири, след което всеки човек се чувства изтощен и раздразнен. Да кажете истината: „мързи ме да стигна толкова далеч“ или „омръзнахте ми всички“ означава да нанесете смъртоносна обида на приятел или роднина. Приятелят може да се отвърне от вас – което все още е поносимо, но роднините ще вдигнат скандал, ще изпаднат в истерия, ще започнат да опъват нервите ви – и няма къде да се денете.

Как да заобиколите истината

Ако не искате да присъствате на събитие, посочете нещо сериозно като причина да не идете. Не е нужно да се позовавате на собственото си лошо здраве – можете да навлезете в ролята толкова много, че наистина да се разболеете. Възползвайте се от здравословните проблеми на другите. Кажете, че трябва да заведете кучето на ветеринар или да сте на пост до леглото на някой наскоро опериран приятел. Връзката към непредвидена работа през почивните дни и празниците също работи.

И не позволявайте на съвестта ви да ви гризе

Нашите приятели и близки трябва да се съобразят с нашите интереси, да попитат дали изобщо искаме да се срещнем с тях, както и да изберем удобно време и място за срещи.

3. Вашият шеф ви е помолил да направите нещо, за което нямате представа и което никога преди не сте правили. Искате да бъдете честни за своята некомпетентност.

Защо тази истина е вредна за вашето здраве

Тя няма нищо общо с резултата: дали ще се справите с възложената задача или не. Напълно възможно е да успеете да разберете всичко в процеса на работа. Може би се подценявате. И ако не, поне сте опитали и ще решат да обучат прилежен човек. Вашата „чиста истина“ в тази ситуация звучи като нежелание да се включите в труден случай или съмнение относно способността на шефа да разбира хората. И двете са много по-опасни за кариерата, отколкото просто „провал“ и могат да подготвят почвата за много стрес в работата в бъдеще.

Как да постъпите

Достатъчно е да не му казвате истината и да му кажете: „Да, ще направя всичко възможно!“ И наистина давайте всичко от себе си.

И не позволявайте на съвестта ви да ви гризе

Ако шефът е направил грешка – това е негова грешка, а не ваша, той носи отговорност за нея.

Следва.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post