чт. апр. 25th, 2024

Алчен шотландец връчи на сина си сметка за това, че го е отгледал

На 21-ия си рожден ден писателят Ърнест Ситън-Томпсън получил доста необичаен подарък от баща си – подробен списък на парите, похарчени за него в продължение на 21 години.

Списъкът започвал с услугите на акушерката и завършвал с тортaта за 21-ия му рожден ден. Грижовният баща също така отчел инфлацията и услугите си за съставяне на списъка, затова добавил още 6% върху цялата сума.

Писателят имал сложни отношения с баща си, Томпсън-старши често бил жесток към сина си. Но да иска от сина си да му плаща за раждането си?! Бащата бил шотландец, така че тази история напомня на лоша английска шега за безумно алчните шотландци.

В своята автобиография Ърнест Ситън-Томпсън пише, че е говорил с баща си и му е обяснил, че няма с какво да плати сметките.

Томпсън си намерил работа и похарчил първите пари, които получил, за да се изнесе от къщата на родителите си. В книгата Томпсън говори за своя баща Джоузеф като за човек, който „знае стойността на всичко, но не цени нищо“.

Има и версия, че Сетън-Томпсън е платил на баща си и никога повече не е говорил с него.

Канадецът Ърнест Ситън-Томпсън става известен в цял свят като автор на детски книги за животни. Освен това той е и талантлив художник на животни и сам илюстрира разказите и романите си.

Томпсън е известен и като един от основателите на скаутското движение в САЩ.

* Ърнест Томпсън Ситън ( Ernest Thompson Seton) е канадско-американски художник-анималист и писател, автор на произведения в жанра приключенски роман, емигрант от Великобритания.

Основател на Woodcraft Indians и съосновател на движението на скаутите в САЩ. Баща е на писателката Ан Ситън (1904 – 1990), авторка на исторически и биографични романи.

Ърнест Томпсън Ситън е роден на 14 август 1860 г. в Саут Шийлдс, Англия, в шотландско семейство. Роден е като Ърнест Ивън Томпсън. Има 9 братя и сестра, която умира на 6 години. Семейството му емигрира в Канада през 1866 г. след като баща му фалира като корабособственик. По-голямата част от детството си прекарва в Торонто. Като младеж той се оттегля в горите, за да описва и изучава животните и да избяга от тормоза от страна на баща му.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post