пт. апр. 26th, 2024

Как да разчетем невербалните сигнали, които неволно излъчва нашият събеседник

Разчитането на невербалните жестове е нещо коварно и сложно. Ако искате да разберете мислите и чувствата на човек, трябва да знаете на какво да обърнете внимание. Защото понякога езикът на тялото може да издаде това, което човек се опитва да скрие.

Някой е скръстил ръце на гърдите си? Той ще ви създаде впечатление на затворен човек. Всъщност той просто е замръзнал.

Нека разберем тънкостите на невербалната комуникация, за да избегнем подобни грешки.

1. Свиване на рамене: Човекът не знае какво се случва.
Този жест показва, че събеседникът не ви разбира. В същото време повдигаме рамене (за да предпазим гърлото от атака), вежди (в знак на подчинение) и демонстрираме отворени длани.

2. Отворени длани: човек изразява своята честност
Отворената длан винаги се е свързвала с истина, честност, лоялност и подчинение. Подсъзнателно показваме дланите си, за да покажем, че не сме въоръжени и не представляваме опасност за събеседника.

3. Липса на „пачи крак„: може би човекът се усмихва неискрено
Учените наричат ​​искрената усмивка „усмивката на Дюшен“ (в чест на френския невролог Гийом Дюшен, който изучава мускулните контракции). Нашата радост се изразява не само от устните, но и от очите. Затова се смята, че заради тази много искрена усмивка задължително трябва да се появят бръчки около очите. Между другото, според някои проучвания дори симулирането на „усмивка на Дюшен“ може да има положителен ефект върху кариерата ви. Имайте предвид обаче, че „пачият крак“ не е гаранция за отличното настроение на вашия събеседник.

4. Повдигнати вежди: човекът се чувства неудобно
Повдигаме вежди, когато сме притеснени, изненадани или уплашени. Така че, ако някой ваш познат направи комплимент за новата ви прическа и в същото време повдигне вежди, не забравяйте, че може да ви ласкае.

5. Показалец, сочещ към вас: човек се опитва да покаже своето превъзходство
Такъв жест принуждава събеседника към смирение, но, разбира се, не винаги води до очаквания резултат. Мигновено предизвиква подсъзнателни негативни чувства, тъй като го свързваме с последващ удар.

6. Повтаряне на вашите жестове: човекът се чувства удобно в общуването с вас
Ако разговорът върви добре, събеседниците копират позата и жестовете един на друг. Приятели и любовници неволно повтарят движенията едно след друго. Това е така, защото се чувстваме свързани с този човек.

7. Твърде дълъг зрителен контакт: човекът може да лъже
В опит да скрие измама или подлост, човек може да гледа в очите ви по-дълго от обикновено, докато мълчи и дори не мига. Съгласете се, че това е много неудобно.

8. Контакт с очите: човекът проявява интерес към вас
Гледането очи в очи ни поставя в състояние на повишена активност. Погледът на непознат ни изнервя или дори плаши. А видът на човек, който харесваме, напротив, води до състояние на възбуда. Всичко зависи от ситуацията.

9. Отворена поза: човекът е отпуснат и уверен
Позата на човек може да разкаже много за неговото емоционално състояние. Ако човек е свит, това показва неговата несигурност и страх.

10. Много жестове: човекът наистина усеща връзката между вас
Момичето поглежда ли в очите ви, поглежда ли надолу, оправя ли косата си и ви отвръща? Честито! Тя ви харесва!

11. Кръстосани крака: човекът се съпротивлява и не възприема добре информацията
Имайте предвид, че подобен жест на вашия събеседник по време на преговори е лош знак. Това предполага, че човекът е психически, емоционално и физически затворен. В този случай той трудно контактува.

12. Стисната челюст, свит надолу врат, сбръчкани вежди: човекът е под стрес
Например, ако изпуснем нужния автобус, се ядосваме и мръщим вежди. Такива жестове са нашата неволна реакция към всяка неприятна ситуация.

13. Често докосване на лицето или ръцете: човекът може да е нервен
Можем да предадем тази емоция без думи. Ако почувстваме дискомфорт, въртим нещо в ръцете си или докосваме лицето си. Изненадващо, но ние можем дори да не забележим това за нас.

14. Споделен смях: човекът ви харесва
Не е тайна, че смехът сплотява хората. Контактът се установява, ако човекът се смее на вашите шеги. Смехът е сигнал за желание за поддържане на връзка, била тя платонична или романтична.

15. Уверена поза: човекът демонстрира лидерство
Лидер по природа (или човек, който иска да изглежда така) се отличава с права стойка, уверена походка, сгънати или спуснати длани.

16. Треперене на краката: човекът се тревожи за нещо
Този жест показва безпокойство и раздразнение. Не забравяйте, че събеседникът определено ще забележи потрепващия ви крак.

17. Усмивка и директен поглед: човекът може да се опитва да ви съблазни.
Когато се опитваме да съблазним някого, се усмихваме леко и гледаме право в очите на обекта на нашето желание. В същото време такава усмивка може да изразява както подчинение (поглед отдолу, леко сведена глава), така и господство (горд поглед отстрани).

18. Движение на вътрешните ъгли на веждите: човекът е тъжен
Когато сме тъжни, ние неволно повдигаме и спускаме вътрешните ъгли на веждите си. Ако това не се случи, тогава може би човекът не е толкова разстроен, колкото изглежда.

19. Асиметрия на движенията на лицевите мускули: човекът може да показва неискрени емоции
Следващият път, когато разказвате виц, обърнете внимание на симетрията на усмивката на другия човек.

Успех!

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post