чт. апр. 25th, 2024

Първият в света „адвокат-робот“ ще защитава клиенти в съда

Кошмарите робот-прокурор, робот-съдия, робот-съдебен заседател, робот-палач и т.н. предстоят…

Адвокат с изкуствен интелект (ИИ) е на път да влезе в историята като първият ИИ, който защитава клиент в съда

Първият в света „юрист-робот“ – ботът ще подсказва на ответника по време на изслушването как най-добре да аргументира позицията си срещу глоба за превишена скорост.

Създаден от компанията DoNotPay, чатботът ще се свърже с мобилен телефон и ще предоставя подсказки чрез слушалки на респондента, който ще казва само това, което му подсказва ИИ.

Знаковият случай е предназначен като тест за услугите на DoNotPay и те ще платят всички наложени глоби, ако ИИ не успее да спечели делото за ответника.

Въпреки че това може да изглежда като бъдещето на съдебните заседания, има една уловка – мобилните телефони и слушалките обикновено са забранени в съдебните зали. Въпреки това, според основателя на фирмата, Джошуа Браудър, изслушването ще се проведе на място, което третира слушалките като „слухови апарати“, което позволява използването на ИИ.

Технически е в рамките на правилата, но не мисля, че е в духа на правилата“, казва Браудър пред New Scientist.

DoNotPay стартира през 2015 г. като чатбот, предназначен да помогне на потребителите да избегнат плащането на глоби и забавени плащания, и оттогава премина към изкуствен интелект след технологичен пробив.

Преди това е бил използван, за да помогне на клиент да се отърве от банкова такса от $16, използвайки само чатбот с изкуствен интелект, според New Scientist, но сега компанията казва, че е помогнала с 3 милиона случая в Обединеното кралство и САЩ. Това ще бъде първият път, когато изкуствен интелект ще стане адвокат в съдебната зала.

През октомври 2022 г. ИИ влезе в историята, като беше първият, който даде показания в Камарата на лордовете.

Говорейки за въздействието на ИИ върху изкуството, Ai-Da даде своите виждания за това как законите за авторското право и творческите лицензи трябва да се разглеждат във връзка с появата на ИИ в много различни конкурси за изкуство.

Изглежда, че за един кратък период ИИ бързо си проправи път в правораздаването в различни роли и това, по всичко личи, ще бъде само началото.

Очакваме такива кошмари кати робот-прокурор, робот-съдия, робот-съдебен заседател, робот-палач и т.н.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post