пт. мар. 29th, 2024

Огромно количество токсини, причиняващи рак, са открити в сладководните риби

Вечните химикали са цяла група изкуствено синтезирани съединения.

Те са около 5 хиляди от тях, а най-известният от тях е тефлонът.

Съдове за готвене с такова покритие има в почти всяка кухня. Но такива вещества се използват широко от средата на миналия век за производството на хранителни опаковки, чаши за еднократна употреба, водоотблъскващи тъкани, козметика, играчки и дори пяна за пожарогасители.

Органофлуорните химични съединения (или PFAS) са изключително издръжливи и отблъскват вода и мазнини. Единственият проблем е, че те практически не се разграждат – затова се наричат ??“вечни“. Учените дори не знаят техния полуживот.

В същото време PFAS имат способността да се натрупват във вода, почва, човешки и животински организми. Последните медицински изследвания показват, че вечните химикали не са полезни за здравето. Има доказателства, че те са свързани с повишени нива на холестерол, ограничаване растежа на бебето, отслабена имунна система и дори могат да провокират рак на бъбреците и черния дроб.

Американски учени решиха да анализират как употребата на сладководни риби влияе върху нивото на „вечната химия“ в тялото.

Лекарите имаха основание да смятат, че рибата е един от основните източници на замърсяване: например сред рибарите мигранти от Бирма, които в района на Големите езера ловят шаран на професионална основа, нивата на PFAS бяха 6 пъти по-високи от средните за САЩ.

Биолозите са взели проби във всичките 49 съседни щата, а от 349 проби от рибни филета, само една не съдържала компоненти на „вечната химия“. Проучването дава интересни данни:

– В градските райони нивото на замърсяване е 2,7 пъти по-високо, отколкото в селските райони. Което е съвсем естествено. Рибата, уловена в града, трябва да се остави настрана за котката.

Американски учени решиха да анализират как употребата на сладководни риби влияе върху нивото на „вечната химия“ в тялото.

– Като изядете порция риба с тегло 225 грама, ще получите същото количество PFAS, което се съдържа във водата, която пиете за месец (приблизително 40 литра).

– Средната концентрация на PFAS в сладководните риби е 280 пъти по-висока, отколкото в соленоводните и отглежданите във ферми риби.

„Нивото на замърсяване на речните риби с „вечната химия“ е просто невероятно!“ казва водещият автор Надя Барбо от университета Дюк. Изследователите обясняват това с факта, че в продължение на десетилетия този клас синтетични вещества не се утилизират, а необмислено се изхвърлят на сметищата. И оттам без никакво затруднение, заедно с дъждовната вода, попада в потоци, реки и езера.

Приблизително същата е ситуацията и в други страни по света.

Мониторингът в Южна Корея, Виетнам, Канада, Италия, Франция, Финландия показва изключително високо ниво на замърсяване на сладководните риби.

Изводът е следният: гражданите трябва да принудят властите да се справят с проблема с изхвърлянето на опасни отпадъци. Междувременно е по-добре да преминете към морска или промишлено отглеждана риба.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post