пт. апр. 26th, 2024

14 съвета, които ще ви донесат щастие!

Това са 14 съвета, които ще ви помогнат да опознаете себе си и връзката си по-добре. Ще преоткриете своите цели и мотивация да живеете по-щастлив и осъзнат живот.

1. Чувствата се променят с времето

Нищо не е вечно, дори и чувствата. Само защото веднъж сте изпитвали определени емоции към някого, не означава, че винаги ще се чувствате така. Ще имате моменти, в които ще почувствате, че тези емоции никога няма да ви напуснат.

Помнете и си повтаряйте, че и това ще отмине и чувствата ви ще се променят.

2. Психолозите няма да решат проблемите ви.

Ако трябва да посетите психолог, не забравяйте, че трябва да играете активна роля. Психолозите няма да ви „лекуват“, а ще ви дадат инструменти и насоки, които да ви помогнат.

3. Вашите чувства имат значение, дори ако някой ви казва обратното.

В един идеален свят бихте били заобиколени от хора, които ви подкрепят и обичат. Но реалността е друга. Или може би има човек до вас, който ви казва, че не сте „прав“, „че грешите“, че „чувствата ви нямат значение“. Знайте, че не е така. И ако можете, стойте далеч от хора с подобно мислене.

4. Мислете активно за взаимоотношенията си с другите

В забързаното ежедневие понякога не остава време за размисъл и задълбочаване. Но за да бъдете щастливи, съзнателни и пълноценни, мислете активно за отношенията си с другите – вашия съпруг, деца, родители и приятели.

5. Опитайте се да се научите на рефлексивно слушане

Рефлективното слушане е техника, използвана от терапевтите, която вие също можете да научите. Рефлексивното слушане е внимателно и включва задаване на въпроси от слушателя, за да се уверите, че той или тя правилно е разбрал какво казва другият човек. Рефлексивното слушане включва и перифразиране на казаното.

6. Никой не е съвършен

Всеки има своите проблеми. Никой не е перфектен. Имайте това предвид, когато се обвинявате или намирате вина в себе си или в другите.

7. Намерете своята „технология“ за оцеляване

Всеки човек преодолява трудностите по свой начин. Открийте своите механизми за справяне. Единственото важно условие е имиджът ви да не е разрушителен – нито за вас, нито за хората около вас.

8. Не сте сами.

Знайте, че независимо през какво преминавате, не сте сами. Не се затваряйте в себе си и не се обвинявайте. Помолете за помощ любим човек, който ще прояви съчувствие, ще ви изслуша без да съди.

9. Намерете своето щастие

Намерете това, което ви прави щастливи. Не гледайте в социалните мрежи и не сравнявайте. Това, което виждате, е само фасада. Вместо това вървете по посока на собственото си щастие. За някой това е пълноценно и здраво семейство с деца, за някой е възможност за пътуване, за трети е професионална реализация.

10. Ако игнорирате емоциите си, ще бъдете нещастни.

Не пренебрегвайте емоциите си. Не се опитвайте да ги накарате да млъкнат. Колкото повече внимание им обръщате, толкова по-щастливи и осъзнати ще живеете. Признайте пред себе си щастие, тъга, скръб, страх, нерешителност, гняв, самота. Колкото по-точно дефинирате за себе си тези емоции, толкова по-лесно ще ги преодолеете.

11. Винаги има време за пауза.

Рано или късно идва време за почивка. Не можете да живеете вечно на пълни обороти. Нуждаете се от почивка. От работата, от живота, от графика. В идеалния случай организирайте добра почивка. Понякога дори ден или два ще ви помогнат да презаредите.

12. Не можете да угодите на всички

Ако сте от хората, които искат да угодят на всички, в даден момент вероятно ще ви доста е трудно. Рано или късно ще попаднете на човек, който въпреки всичките ви усилия няма да ви хареса. И това е добре. Приемете това.

13. Грижете се за себе си – физически и психически

Вашето тяло и ум са вашият храм. Отнасяйте се към тях с внимание и уважение. Това включва всичко – от правилно хранене и движение до храна за душата – приятни изживявания, релаксация, стимулиране на ума. Колкото по-добре се грижите за себе си, толкова по-щастливи и по-съзнателни ще бъдете не само вие, но и близките ви хора.

14. Уважавайте гледната точка на другия

Примерите за уважение стават все по-редки. Всеки си мисли, че е прав и че неговото мнение е не само по-важно от мнението на всички останали, но дори по-вярно от фактите.

Това прави още по-трудно уважаването на чужда гледна точка. Но за да бъде човек по-съзнателен и по-щастлив, трябва да свикне да го приема и уважава, независимо от темперамента.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post