чт. апр. 25th, 2024

Не прави добро и няма да получиш зло

Ако сте добър човек по природа, тогава вероятно знаете златното правило: „Не прави добро – няма да получиш зло.“

За съжаление това правило работи почти винаги, но защо се случва? Ако този въпрос поне веднъж се е появил в главата ви, тогава силно ви съветвам да прочетете тази притча, в нея ще намерите отговора и най-важното ще разберете как да живеете с несправедливостта на света.

Един ден млада непозната почукала на вратата на стария мъдрец. Тя избухнала в сълзи разказала на стареца своята история.

„Не знам как мога да продължа да живея …“, казала тя с трепет в гласа си. – През целия си живот съм се отнасяла с хората така, както бих искал те да се отнасят с мен, бях искрена с тях и отворих душата си за тях … Ако беше възможно, опитах се да направя добро на всички, без да очаквам нищо в замяна, помогнах с каквото можах. Наистина направих всичко това безплатно, но в замяна получих зло и подигравки. Наранена съм до болка и просто съм уморена … Моля ви, кажете ми какво да правя?

Мъдрецът я изслушал търпеливо и след това дал съвет:

„Свалете дрехите си и се разходете напълно гола по улиците на града“, казал спокойно той.

„Съжалявам, но още не съм стигнала дотам… Сигурно си луд или се шегуваш! Ако направя това, не знам какво да очаквам от минувачите … Виж, още някой друг ще ме опозори или злоупотреби …“

Мъдрецът внезапно станал, отворил вратата и поставил огледало на масата.

„Срамуваш се да излезеш гола на улицата, но по някаква причина изобщо не се срамуваш да ходиш по света с гола душа, отворена като тази врата, широко отворена. Пускаш там всеки, който не го мързи да влезе. Твоята душа е огледало, затова всички виждаме себе си отразени в другите хора. Душата им е пълна със зло и пороци – точно това е грозната картина, която виждат, когато погледнат в твоята чиста душа. Липсват им силата и смелостта да признаят, че си по-добра от тях и трябва да се променят. За съжаление това е само за истински смелите…“

– Какво трябва да направя? Как мога да променя тази ситуация, ако всъщност нищо не зависи от мен? – попитала жената.

– Хайде, ела с мен, ще ти покажа нещо… Виж, това е моята градина. Вече много години поливам тези цветя с безпрецедентна красота и се грижа за тях. Честно казано, никога не съм виждал пъпките на тези цветя да цъфтят. Всичко, което трябваше да съзерцавам, са красиви цъфтящи цветя, които примамват с красотата и благоуханния си аромат.

Дете, учи се от природата. Виж тези прекрасни цветя и направи като тях – отваряй сърцето си пред хората внимателно, така че никой да не забележи. Отвори сърцето си за добрите хора. Бягай се от онези, които режат листенцата  ти, хвърлят ги под краката си и ги тъпчат. Тези плевели все още не са ви пораснали, така че не можеш да им помогнеш. В теб те ще видят само грозно отражение на себе си.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post