ср. апр. 24th, 2024

Пет признака на дребната душа и семплото съзнание

Дребна Душа и семпло съзнание – това е събирателен образ на човек с явно отсъствие на човешки качества и липса на достойнство.

Човек празен, пуст, егоистичен и много слаб духом. С една дума безполезна бутафория, с раздуто его, без Светлина и Сила в Душата.

За съжаление сега има много такива. Толкова много. Той (тя) са продукт на проспериращо общество, същото общество, което се е заиграло в стремежа си към комфорт и фалшив успех.

И така, 5 признака на „дребна душа“:

1-ви признак – Егоизъм. Дребната душа е съсредоточена единствено върху себе си. Нищо, което се случва на този свят, не я тревожи така, както нейният ограничен свят и нейното собствено благополучие.

Тази Душа не търси начини да „подобри света“, да направи нещо полезно за обществото и Света в живота си, а търси комфортна стабилност на топло място, за да задоволи примитивните си егоистични нужди.

2-ри признак – „робски“ характер – няма значение с кого, няма значение как, няма значение къде – важното е семплото съзнание и малката душа да се чувстват комфортно. Робът си е роб, дори менталният. Робската природа не се стреми да допринесе за просперитета на своя град или държава.

Тя винаги търси крило, под което да се скрие и да се храни добре там. Робът няма други стремежи освен личен комфорт и благополучие. Робът не е обременен с възвишени идеи, принципи, морал, лична отговорност.

Робът се нуждае само от „господар“, който да му осигури комфорт. Ако „собственикът“ в даден момент стане нерентабилен по материални причини, робът веднага започва да търси нов „собственик“, който да го храни по-добре.

3 признак – Безотговорност. Семплото съзнание не обича да поема отговорност за всичко, което се случва в живота. Следователно Дребната Душа отказва отговорност, уверено я прехвърля на други: съпруг / съпруга, родители, шефове, правителство. Всички са длъжни на Малката Душа, но тя не е длъжна на никого.

4-ти признак – Липса на връзка с каквото и когото и да било. Една малка душа няма преданост към никакви идеали, възвишени мечти. Не възприема себе си като приемник на традиции, култура, високи морални ценности. Малката Душа не е свързана с нищо Голямо.

Нито с Родината, нито с нацията, нито с културата. С нищо. Тя, така да се каже, сама „виси в дупката“. Тя е отделена от цялото дълбоко и важно съдържание, което изпълва пространството, където тази Душа е израснала, учила се и дори където е печелила пари.

5-ти признак – „Чуждопоклонничество“ – Отхвърляне на своето заради чуждото. Например използването на англицизми – английски думи, където е подходящо, но особено често там, където е „нито към селото, нито към града“.

Хиляди дребни души изпълниха информационното пространство с английски думи, за да създадат фалшива и празна самооценка. Не е изненадващо. За такава душа и много скромно съзнание англицизмът се счита за признак на интелект и „напредък“.

Разпознахте ли някой от вашите познати, роднини, приятели и т.н.? Всичко е наред. Кажете им, че една малка Душа винаги има шанс да стане Голяма Душа някой ден.

Е .. разбира се, ако поиска …)))

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post