чт. апр. 25th, 2024

Британски учени доказаха – яйцето се е появило преди кокошката!

Край! Вечният въпрос, който се обсъжда от древни времена, най-накрая е решен. Сега учените могат да кажат със сигурност, че яйцето се е появило преди кокошката.

Сега знаете какво да отговорите, ако някой ви попита: „Кое се е появило първо – яйцето или кокошката?“.

Въпросът за кокошката и яйцето се дискутира още от древна Гърция. Учените обаче дълго време не можеха да дадат ясен отговор на него. Да, а и тази гатанка не се поддава на логическото мислене: от една страна, яйцето е необходимо за появата на кокошка, от друга страна, кокошката е необходима за появата на яйце. Кръгът се затваря. Но учени от Обединеното кралство успяха да стигнат до  истината.

Първо се е появило яйцето, но не от кокошката

Биолозите са открили, че яйцеклетките всъщност са женски полови клетки, преди това са им били необходими водоеми за възпроизвеждане. С течение на времето обаче се появила черупка, благодарение на която яйцата можели да бъдат разположени на сушата. Това променя хода на еволюцията на гръбначните животни.

Интересното е, че птиците са споменати за първи път в летописи във вкаменелости преди около 165 до 150 милиона години. Но според учените яйцата са се появили много по-рано – преди около 325 милиона години. Това е един от аргументите, доказващи, че яйцето се е появило преди кокошката.

Но първото яйце не е имало толкова твърда черупка, а кожено покритие. Външно приличало на яйце, снесено от съвременните влечуги и птицечовки.

На по-конкретен въпрос учените дават различен отговор – първо се е появила кокошката. Пилетата вероятно са се развили от подвид на червената горска птица преди около 50 милиона години.

Според изследователска статия от 2022 г., хората, живеещи в Югоизточна Азия, за първи път са опитомили тези птици някъде между 1650 и 1250 г. пр. Хр.

В някакъв момент от процеса на опитомяване, последният предшественик на съвременните кокошки снася яйце, съдържащо ембрион с достатъчно генетични различия, за да го разграничи от родителския вид. От него се излюпва пиленце, което като възрастно снася първото кокоше яйце.

https://www.livescience.com/which-came-first-the-chicken-or-the-egg

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post