вт. мар. 19th, 2024

„… Ще зазвънят камбаните, ще надянат златни торби дългокосите и ще започнат да се молят за убийството

И ще започне пак старото, отдавна известно, ужасно дело.

Вестникарите ще се суетят, подбуждайки хората под прикритието на патриотизъм и омраза към убийствата, радвайки се, че ще получат двоен доход.

Животновъди, търговци, доставчици на военни припаси ще се суетят радостно, очаквайки двойна печалба.

Всякакви чиновници ще се суетят, предвиждайки възможността да откраднат повече, отколкото обикновено крадат.

Военните власти ще се суетят, получавайки двойни заплати и дажби и надявайки се да получат различни ценени от тях дрънкулки за убийството на хора – ленти, кръстове, галони, звезди.

Безделни господа и дами ще се суетят, записвайки се напред в Червения кръст, готвейки се да превържат онези, които ще бъдат убити от собствените им съпрузи и братя, и си въобразяват, че вършат това най-християнско дело.

И, заглушавайки отчаянието в душите си с песни, разврат и водка, откъснати от мирния труд, от жените, майките, децата си, хората ще се скитат, стотици хиляди прости, мили хора с оръжие за убийство в ръцете си, накъдето ги насочат.

Те ще се лутат, ще изстиват, ще гладуват, ще се разболяват, ще умират от болести и накрая ще стигнат до мястото, където ще бъдат убивани по хиляди, и те ще убиват по хиляди, без да знаят защо хората, които те никога не са виждали, които нямат нищо общо с тях, които нищо лошо не са им правили и не могат да им направят нещо лошо.

И когато има толкова много болни, ранени и убити, че няма кой да ги прибере, и когато въздухът вече е толкова заразен с това гниещо пушечно месо, че става неприятно дори на властите, тогава те ще спрат за малко, докато някак си вземат  ранените, отнесат ги, захвърлят ги на купища болни навсякъде, а мъртвите ще бъдат погребани, поръсени с вар и отново ще поведат цялата тълпа от измамени още по-далеч и ще ги водят така докато не притесни тези, които са започнали всичко това, или докато тези, които са имали нужда, нe получат всичко, от което се нуждаят.

И пак хората ще пощуреят, ще побеснеят, ще се озвереят и любовта в света ще намалее, а християнизацията на човечеството, която вече е започнала, ще бъде отблъсната отново с десетки, стотици години.

И отново тези хора, които се възползват от това, уверено ще кажат, че ако е имало война, това означава, че е необходимо, и отново ще започнат да подготвят бъдещите поколения за това, покварявайки ги от детството … „

„Патриотизмът в неговия най-прост, ясен и несъмнен смисъл не е нищо друго за управляващите, освен инструмент за постигане на властолюбиви и егоистични цели, а за управляваните – отказ от човешкото достойнство, разум, съвест и робско подчинение на властимащите.

Лев Толстой, „Патриотизъм и християнство“

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post