нд. апр. 28th, 2024

Методът Седона: Най-мощната психотехника за излизане от емоционален срив

Създателят на метода Седона, Лестър Левенсън, успява да се справи с тежки заболявания с помощта на тази психотехника и живее много по-дълго, отколкото лекарите  му определили.

Той счита, че решението на всички човешки проблеми е на ниво емоции. С помощта на неговия прост и ефективен метод можете да ги освободите, да предизвикате прилив на сила и желание да промените нещо.

Техниката на освобождаване е насочена към борба с различни видове емоции. Състои се в разработването на пет въпроса, които трябва постоянно да си задавате. Редовната работа върху себе си ще ви позволи да промените усещането от позицията „всичко е лошо“ към „прекрасен живот“. Техниката ви кара да тренирате и да постигнете ускорено възприятие, жизнена хармония, да изберете положителни емоции.

Методът Седона за обработка на емоции

За да излезете от емоционална дупка, си задайте само 5 въпроса.

Първо, какво не е наред с мен?

Човек трябва да се запита какво се случва с него в този момент – какво чувства, мисли, какво му се е случило. След това той трябва да определи състоянието си и да отговори на въпроса. Например, той отговаря, че в момента изпитва безпокойство. Тогава трябва да си зададе следния въпрос.

Второ, мога ли да го приема? Отговорът трябва да е положителен.

Дори ако абсолютно не сте готови да приемете това, което ви се случва – някаква болест, лошо настроение, гняв, негодувание, трябва да потвърдите готовността си. Защото ако не сте съгласен, нищо няма да стане. Няма да можете да повлияете на събитията, които вече ви се случват. Ако сте ангажирани в борбата срещу отхвърлянето на съществуващо събитие, цялата ви енергия отива в борбата със ситуацията, а не в нейната промяна. Но след като се примирите със съществуващата ситуация, веднага става по-лесно. И тогава се освобождава енергия, за да се повлияе, да се промени.

Трето – мога ли да пусна ситуацията? Отговорът винаги трябва да е „да“.

Дори ако има ясно желание да се отговори с „не“, е необходимо да се потвърди готовността да се пусне. Не трябва да се заблуждавате, а да сформирате желание действително да възприемете и да се освободите от ситуацията. Докато виждате тази позиция, изпитвайки отрицателни емоции, всичко само ще се влошава. А от състояние „Чувствам се зле“ – никога няма да разрешите нито един проблем.

Четвърто – ще я пусна ли? Отговорът трябва да е положителен.

Когато събитието бъде пуснато, вече не ви кара да се чувствате нещастни. Защо се случва това? Тъй като вече сте се разбрали с него, примирете се със случилото се. Само след като сте приели факта, че има проблем, можете да започнете да го решавате. Например, докато не признаете факта, че сте алкохолик, не можете да започнете да се борите с него, да го лекувате, защото е невъзможно да се борите с нещо, което не съществува. Съгласието със съществуващата реалност е необходимо, за да се направи следващата стъпка. Можете да се отървете от проблем само след като се отървете от всички притеснения за него.

Пето – кога ще го направя? Отговорът е „сега“.

Отговаряйки, трябва да направите умствено въздействие – да освободите това състояние. Как трябва да се чувства „пускането“? При всеки човек се случва различно. Всеки може да изпита своите емоции. Това психофизиологично действие може да бъде придружено от усещане, че напуска тялото под формата на пара или се изхвърля като тухла, някой го изгаря като в огън, а някой излива поток от мръсотия. Няма значение. Основното е да усетите как негативната емоция излиза, да почувствате облекчение, че сте се отървали от нея.

Пускате и повтаряте въпросите отново. От първия път най-вероятно няма да почувствате нищо, но с многократно повторение ще чувствате все по-голямо облекчение. Първо идва блажената лекота. Да продължа ли или да спра? Продължи. Усещането ще става все по-добро. Това е така, защото в началото се освобождавате от бремето на реалните, ежедневни проблеми. И тогава ще дойде време за други слоеве, минал живот, оплаквания и проблеми от миналото, тези, които са „заседнали“ и не позволяват да се развивате по-нататък.

С освобождаването на потиснатите емоции в крайна сметка ще постигнете състояние на спокойствие и хладнокръвие, когато нищо не може да ви ядоса, разстрои, озлоби. Ще спрете да се чувствате мързеливи. Ще имате много сили, които искате да приложите за постигане на реални цели и решения.

Как работи методът Седона?

Тази психотехника има кумулативен ефект. Тъй като емоциите се освобождават, освобождаването получава тласък на енергия, който ще помогне да се даде яснота на мислите, да се намери спокойно най-доброто решение за всякакви проблеми. Така всички освободени сили ще бъдат изразходвани не за мислене и отлагане на проблема, а за неговото решаване.

Илюстрация ©Eleanor Wood

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post