чт. мар. 28th, 2024

Трите степени на развитие на душата: те могат да бъдат разпознати по речта на човека

На най-високата степен на развитие на душата речта на човека обикновено е тиха и спокойна.

Древногръцкият философ Сократ е казвал: „Говори, за да те видя…“

Човек може да бъде красив и красиво облечен. И може да носи скромна дреха и да не се отличава с красота. Или може би ходи в лагерно. Но щом човек проговори, си личи каква душа има. Нивото на развитие на душата се проявява в речта.

На най-високата степен на развитие на душата речта на човека обикновено е тиха и спокойна. Разбираема и ясна. Говори с „внимателни“ думи. В речта му има много метафори и сравнения, интересна е. Такъв човек няма да обиди или засегне никого. Избягва грубостта, въпреки че говори искрено. Хуморът му е присъщ, но най-често се смее на себе си, разказвайки нещо с хумор. След разговор с такъв човек остава приповдигнато чувство, както след хубава музика или хубав филм. Научаваш нещо ново, душата става по-спокойна. Той сякаш дава сила с думите си. Но тези хора са много чувствителни. Ако в тяхно присъствие някой злослови или псува, те изпитват физическа болка. Просто им е лошо, това е всичко. Те дори могат да се разболеят.

На втория етап от развитието на душата речта на човека е активна и енергична. Понякога дори твърде много. Може да говори на различни теми, но най-често говори за пари, политика, лични отношения, здраве. Той изразява мнението си, склонен е да спори и опровергава. Такъв човек обича шегите, но особено шегите с другите. Те му се струват особено смешни. Такъв човек също е склонен към критика, но не допуска критика по свой адрес, веднага се ядосва и може да започне да ругае. Той лесно говори за секс, склонен е да говори публично за личните си дела. След разговор с такъв човек се чувствате уморени, въпреки че в началото може да е интересно – той говори твърде много …

Най-ниската степен на развитие на душата е грубата реч и нецензурният език. Човек трудно подбира думи, ако иска да каже нещо – речниковият му запас е оскъден. Но псува майсторски, знае много думи. Хуморът е свързан с темите за смъртта и насилието, предателството и секса – такъв човек знае много от тези истории. Той непрекъснато обсъжда някого и предава клюки и слухове, клевети. Речта му е наситена със завист и гняв, хленчене и оплаквания. Щом отвори уста, и сякаш лоша миризма се разнася из стаята. Непоносимо е да си наоколо, като до кофа за боклук.

Това са трите степени на развитие на душата – те се разпознават по речта на човека. А ние самите можем да преминаваме от един етап на друг дори през деня. Но колкото по-често се спускате до третия, по-нисък етап, толкова по-трудно е да се върнете обратно. И можем да загубим ума си, интелекта, дори душата си.

Хората с високо ниво на душевно развитие лекуват с речта си. А хората с по-нисък убиват и заразяват другите.

Хората с висок етап на душевно развитие живеят по-дълго и рядко боледуват, това е известен факт. Речта не само лекува другите, има и самолечение. Така че е по-добре да се развивате и да се изкачвате по стълбата; нагоре по стълбите с правилните думи. За здраве и дълголетие…

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post