пт. апр. 19th, 2024

Изкуственият интелект започна да събира и дългове

Нова ера или заплаха за социалното неравенство?

Изкуственият интелект (ИИ) намира приложение в много области и събирането на дългове вече не е изключение.

Фирмата Skit.ai, базирана в Ню Йорк и Бангалор, възнамерява да използва ИИ, за да извършва милиони обаждания в процеса на събиране на дългове. Това съобщава vice.com.

Този нов подход ще позволи на роботите да комуникират с длъжници чрез текстови и гласови съобщения, изисквайки връщане на дълга. Представители на компанията твърдят, че подобна автоматизация ще направи процеса на събиране по-ефективен.

Много експерти обаче изразяват опасения относно използването на ИИ в тази област. Тимнит Гебру, основател на Distributed AI Research Institute, смята, че използването на изкуствен интелект за събиране на дългове може да доведе до увеличаване на социалното неравенство. Тя нарича този подход „наказване на тези, които вече са в беда“.

Според Гебру ИИ може да влоши проблемите с бедността и социалното неравенство, както и да доведе до увеличаване на броя на делата за събиране на дългове.

Привържениците на ИИ в тази област обаче смятат, че автоматизацията ще спести време и ресурси, както и ще подобри точността и ефективността на процеса на събиране на дългове.

Въпросите за социалното въздействие и етичното използване на ИИ при събиране на дългове остават отворени и изискват допълнително обсъждане. Бъдещето ще покаже какво ще бъде въздействието на тази нова технология в индустрията за събиране на дългове.

По материали на https://www.vice.com/en/article/bvjmm5/debt-collectors-want-to-use-ai-chatbots-to-hustle-people-for-money

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post